foto: tv

Knjige su nešto što ostaje i svako ko piše nada se da će da nas nadžive. S druge strane niko od nas nije počeo da piše zato što želi da bude eksponiran, nego smo ljudi koji se osamljuju i provode dosta samo sa svojim tekstom. Nisam očekivala da ću ovoliko dugo da pričam o svojoj knjizi jer je davno objavljena, drago mi je da je aktuelna, zato i učim da radim na novoj knjizi dok je prethodna još uvek živa - kaže Lana Bastašić autorka romana "Uhvati zeca" za koji je dobila Nagradu Evropske unije za književnost 2020.

Kako je bajka „Alisa u zemlji čuda“ inspirisala da napiše knjigu o Bosni, zašto je nazivaju balkanskom Elenom Ferante i zbog čega je prisvajaju i Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a njeno delo obožava i čuvena Keri Bredšo, neka su od pitanja na koje je odgovarala Lana Bastašić u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S.

– Drago mi je što se ženske teme i priče sve više vide kao deo ljudskih priča i života, a ne nešto s čim treba isključivo da se bavi žena. Želim da budem optimistična i da mi se čini da se stvari menjaju kada je reč o književnosti koje pišu žene – rekla je Lana Bastašić čija knjiga je nominovana za Dablinsku književnu nagradu koja je najveće priznanje na svetu za samostalno književno delo.

Ceo intervju možete pogledati u videu:

Bonus video: Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar