Foto:promo

Trinaesto izdanje Međunarodnog kvir filmskog festivala Merlinka održaće se od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”. Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Predrag Azdejković, direktor festivala, o predstojećem izdanju je rekao da je “ovogodišnji slogan je motivisan horor filmovima, baksuznim brojem 13 i čitavom situacijom izazvanom pandemijom koja ima veliki negativni uticaj na kulturu i umetnost, a naročito na festivale.“

Reditelj filma „Matura“ Gvozden Ilić i direktor festivala „Merlinka“ Predrag Azdejković Foto: KomunikArt

„Već je druga godina kako uz koronu organizujemo Merlinka festival i pokušavamo da prevaziđemo sve tehničke, finansijske i programske probleme i vratimo publiku u bioskope. Zbog toga Merlinka festival odbija da postane hibridni festival, već insistira samo na projekcijama u bioskopskim salama, jer svrha festivala nije samo da gledamo filmove, već da filmove gledamo zajedno, družimo se i upoznajemo. Zbog toga vas pozivamo da dođete u Dom omladine Beograda i zajedno gledamo i uživamo u filmovima”.

Festival će otvoriti američki film „Labudova pesma“ (Swan Song) koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu, itd.

Među odabranim filmovima su i francuski „Down in Paris“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar „Private Desert“ , kanadski „Jump, Darling“ sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal – Ispovest ubice”, itd.

Ove godine Merlinka festival će prikazati više od deset domaćih ostvarenja, što je rekord kada je u pitanju domaća kvir filmska produkcija.
Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Bonus video: Podcast Život na srpskom Ivan Andonov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar