Emir Kusturica, Foto:Nemanja Jovanović

Emiru Kusturici ponuđeno je iz najvišeg vrha vlasti u Srbiji da snima film "Na Drini ćuprija", prema romanu nobelovca Ive Andrića.

– Razgovaramo sa Kusturicom da snimi film „Na Drini ćuprija“. To bi bilo jedno pravo dostignuće – izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Pink.

Kusturica, koji je za potrebe snimanja svog filma „Život je čudo“ izgradio Drvengrad na Mokroj gori gde se već godinama organizuju filmski, muzički i pozorišni festival, još 2009. godine je govorio o podizanju Kamengrada u Višegradu za potrebe ekranizacije čuvenog romana Ive Andrića da bi 2011. postavljen i kamen temeljac za današnji Andrićgrad, međutim film nije snimljen.

Kusturica je više puta iskazivao svoje divljenje prema Andriću i svoje planove da snimi film prema romanu „Na Drini ćuprija“.

Vučić je danas potvrdio da se o tome razgovara i u vrhu države i dodao da se raduje snimanju filma prema Andrićevom romanu, jer „deca danas ne vole da čitaju“.

Vučić je podsetio i da će u oktobru biti premijera „prvog igranog filma u Jasenovcu“.

– Mi to do sada nismo gledali, jer je neko želeo da bude popularniji u Zagrebu, nego u Beogradu – rekao je Vučić.

On je zahvalio reditelju Predragu Gagi Antonijeviću na hrabrosti da snimi film“Dara iz Jasenovca“.

– Mnogima je u Srbiji je ponuđeno da to rade, ali nisu hteli, jer bi se zamerili nekome u inostranstvu. Znam sadržaj scenarija, nije bilo foliranja. Mislim da je važno da to vidi Srbija, naša deca jer oni pojma nemaju šta je Jasenovac – dodao je Vučić.

Antonijevićev film „Dara iz Jasenovca“, prema scenariju Nataše Drakulić, bavi se 1942. godinom kada, posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno srpsko stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima, a među njima je dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare