Miki Manojlović Foto: Medija centar
Miki Manojlović Foto: Medija centar

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 22. januara do 25. januara 2021. godine u onlajn formatu, saopštili su danas organizatori.

Zbog zdravstvene situacije u svetu, festival neće biti održan na Mećavniku kao do sada, već će moći da se prati isključivo preko digitalne platforme, na veb adresi „kustendorf.online„, navodi se u saopštenju.

TAKMIČARSKI PROGRAM

– Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Međunarodni žiri čine: Aliće Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.
Na konkurs je pristiglo 439 filmova. Izabrani filmovi odražavaju poetičnost i raznolikost čitave produkcije, a izdvajaju se po stilu i autentičnom pogledu na svetu. Takmičarski program 14. Kustendorfa činiće 18 igranih, 2 dokumentarna i 2 animirana kratkometražna filma.

Foto: Promo

SAVREMENE TENDENCIJE

– U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), film „Vendi“ (Wendy) reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, film „Gospođica Marks“ (Miss Marx) rediteljke Suzane Nikijareli i film „Kamenolomac“ (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

RETROSPEKTIVA VELIKANA

– U okviru programske celine biće prikazane četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice, program posvećen američkoj glumici Fej Danavej, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

Četrnaesti Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa. U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala – sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar