Emir Kusturica i Dijego Maradona, Foto:EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Rastužilo me ovo, bile su prve reči reditelja Emira Kusturice na vest o smrti Dijega Armanda Maradone s kojim se svojevremeno družio i o kome je 2008. snimio dokumentarni film "Maradona“.

Kusturica se za Nova.rs na emotivan način oprostio od, po mnogima, najvećeg fudbalera u istoriji fudbala.

„Za takav život bila su potrebna dva srca, i zbog toga je ovo jedino koje je imao prestalo da kuca.

Za takvu emociju i za takva oduševljenja koja je proizvodio, za takvu ljubav koju je izazivao kod navijača, nije moglo to jedno da nakuca koliko je trebalo.

Dugo će čovječanstvo i navijači čekati nekog kao Maradona. Nekog ko je bio ne samo fudbaler, nego i čovjek koji je stajao iza armije obespravljenih, ko je uspjevao da nas pobudi, ne samo na terenu nego i izvan njega. Branio je male, nejake, protivio se HEGEMONIMA, zaštitio Kastra, do ludila dovodio svoje neprijatelje i na kraju otišao kao jedan od retkih fudbalera koji su ispoljavali svoj odnos prema politici, istoriji i svemu što je svima nama proizvodilo zajedničke nevolje.

Često sam mislio da je bila prava šteta što je ikada napuštao fudbalski stadion, ali eto, sada više nećemo moći da ga vidimo ni u životu, ni na sceni na kojoj se osećao najbolje.

Čovjek, fudbaler, za mnoge Bog fudbalske igre. Preostaje mi da ga se sjećam i da uvjek pred očima imam čovjeka za koga je fudbal bio ples“, rekao je u dahu Kusturica

Na naše pitanje po čemu će pamtiti druženje sa Maradonom tokom rada na filmu, Kusturica kaže da je to njegov karakter.

„Ja ga pamtim po nečemu što sam pretpostavljao ranije da su to moje glavne karakteristike: Neobouzdan, neukrotiv, neuhvatljiv… i na kraju sam shvatio da je jedini on bio gori od mene“.

U filmu postoji jedna zanimljiva scena kada Maradona razgovara telefonom sa Kustiričinom majkom Senkom, koja ubrzo potom umire.

„On je posljednji čovjek sa kojim je razgovarala moja majka, koja tada nije pokazivala znake da nas napušta, a umrla je u trenutku kad smo nas dvojica krstarili brodom po Beogradu“, podsetio je Kusturica.

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona umro je danas u 60. godini.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare