Foto: Promo/ HBO

Prvu epizodu serije "Kuća zmaja" pogledalo je 9.99 miliona gledalaca, putem HBO striming servisa, saopšteno je iz Vorner Brosa. Ovom brojkom "Kuća zmaja" je prestigla premijeru prve epizode "Igru prestola", koju je gledalo 4.6 miliona gledalaca. Kritika stiže iz celog sveta. Jedni tvrde "prenasilno", drugi "sjajno", treći "tek ćemo videti".

Epska serija gledaoce vodi u razdoblje dvesta godina pre događaja iz „Igre prestola“ – u vreme kada započinje pad kuće Targarjen. Imaće 10 epizoda, a u glavnim ulogama su Padi Konsidin, Met Smit, Olivija Kuk, Ema Darsi, Stiv Tuson, Iv Best, Sonoja Mizuno, Fabijen Frankel, Ris Ifans… Džordž R. R. Martin je jedan od tvoraca i izvršnih producenata serije uz Rajana Kondala, koji je ujedno i scenarista i Migela Sapočnika, koji takođe potpisuje režiju.

Priča počinje kada je Viseris I Targarjen došao na presto nakon duge i mirne vladavine svog dede Džeherisa I. On krunu dobija umesto starije sestre, samo zato što je muškarac i jasno je već tada koliko će važnu ulogu u priči imati patrijarhat. Kralj koji već ima ćerku očajnički želi da dobije sina. Samo, čak i najmoćnijem čoveku na svetu planovi ne mogu da se ostvare i tu kreće zaplet u koji su uključeni njegov mlađi brat kao pretendet na presto, ćerka i njena prijateljica čiji je otac kraljeva Desna ruka.

Nakon premijere kritika je podeljena.

– Ova priča eksplicitno prikazuje nepravde kroz koje prolazi žena u patrijarhalnom sistemu: bilo da se njome trguje putem ugovorenog političkog braka, ili da za nju postoje posebni standardi kad je reč o željama i ponašanju ili da je se svodi na njene reproduktivne organe – piše BBC Culture.

Oni smatraju da baš poput početaka „Igre prestola“, počeci nove serije “odmereni su i relativno skromni“, „likovi se grade postepeno“, a gledalac se upoznaje s njihovim „karakterima, željama, odnosima i konfliktima“. Radnja se polako zahuktava te najavljuje „neizbežno krvoproliće“.

Foto: Promo/ HBO

– Reč je o novoj priči koja je ipak u skladu s poznatim temama. Iako je „Zmajeva kuća“ vizualno grandioznija, prikazi nasilja izazivaju mučninu više od ijednog sadržaja kojeg se možemo prisetiti – piše kritičar „Variety“.

Tvrdi da je „naboj serije koncentrisan na sukob jedne jedine porodice i taj odabir bi mogao ovoj seriji omogućiti da se pomakne iz uloge puke senke „Igre prestola“. Ističe da je jedna od centralnih tema „ona o ženskim pravima koja se proteže kroz pitanje nasleđivanja“.

Foto: Promo/ HBO

The Hollywood Reporter“ seriji pak pronalazi neke zamerke. Osim platinasto plavih perika koje, kažu, „ne izgledaju dobro ni na kome“, smeta im „nedovoljna raznolikost likova, karaktera te ambijenata kojom se originalna serija mogla pohvaliti“.

– U „Igri prestola” je zavisno od geografskog položaja, svaka kuća imala različiti pogled na niz drugih vidova života. Fokus na isključivo jednu kuću, to jest, porodicu nije dovoljno interesantno. Ne bih želeo da gledam ni seriju samo o Lanisterima – naglašava njihov kritičar.

Bilo kako bilo, interesovanje je ogromno pa je, kako javljaju gledaoci iz svih delova sveta, premijera „Kuće zmaja“ izazvala haos na HBO. Deo njih prvu epizodu je pogledao bez problema, no neki tvrde da je aplikacija potpuno pala, slika se zamrzla i nisu mogli da je gledaju.

Foto: Promo/ HBO

„The Hollywood Reporter“ piše da su bile u pitanju tehničke poteškoće uzrokovane ogromnim brojem gledaoca nove epske fantazi drame.

Bonus video: Dejan Stojiljković – Šta da očekujemo od serije „Kuća zmaja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar