Foto: RJ Muna

Protokol o saradnji Beogradskog festivala igre i Gradskog teatra u Vičenci potpisan je juče pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Italije, saopštili su čelnici BFI.

Ovim četvorogodišnjim sporazumom predviđena je razmena programa i umetničkih sadržaja između dve institucije. Zahvaljujući ovom protokolu deo programa Beogradskog festivala igre od ove godine videće i publika u Italiji. Takođe, protokol podrazumeva zajedničke majstorske kurseve, radionice, koreografske rezidencije i koprodukcije…

Početak zvanične saradnje rezultat je dugogodišnjeg poznanstva i komunikacije u cilju predstavljanja istaknutih umetnika na scenama u Srbiji i Venetu, kao i kreiranja zajedničkih platformi za mlade umetnike, istakli su potpisnici sporazuma Aja Jung i Đakomo Ćirela.

Gradski teatar u Vičenci, kako je naglasila Jungova, neguje savremenu pozorišnu produkciju, novu estetiku i hrabre iskorake.

Aja Jung Foto: Miloš Lužanin

– To je mesto susreta izuzetnih umetnika iz celog sveta. Onih koje prati brojna publika. Nažalost, Beograd, grad u kome je nastao jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre, više ne može da ponudi pozornice koje odgovaraju zahtevima velikih baletskih produkcija i tehnički složenih komada savremene igre. Zbog dimenzija scene, već nekoliko godina se intenzivira saradnja sa Novim Sadom, a prava je čast da deo naših programa i ideja koje promovišu savremenu igru, dobijaju svoju adresu u Italiji – navela je Aja Jung.

Đakomo Ćirela, direktor Gradskog teatra u Vičenci naglasio je značaj Beogradskog festivala igre, kao i to da su programi ove manifestacije oduvek bili inspiracija za italijanske selektore.

– Zato je iskustvo Beogradskog festivala igre dragoceno za dalje unapređenje sezone na scenama u Vičenci i regionu Veneto. Ovom saradnjom, kreiramo mogućnost da programi naših festivala, dobiju veću vidljivost zahvaljujući zajedničkom planiranju i realizaciji programa.

Gradski teatar u Vičenci (Teatro Cumunale Citta di Vicenza) otvoren je 2007. godine. Pozorište ima dve sale, od 920 i 370 sedišta, i nalazi se nadomak starog gradskog jezgra koje je pod zaštitom Uneska. 

Bonus video:

Početak 18, jesenjeg dela Beogradskog festivala igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar