Ljubivoje Ršumović gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

U trpezariji žičkog manastira, kako je to uobičajeno, na Preorbaženje, uručena je Žička hrisovulja, priznanje Žičkog duhovnog sabora. Tu zlatnopečatnu povelju, ovog 32. sabora, za sveukupno pesničko delo dobio je Ljubivoje Ršumović. Na njoj je zapisano „za poeziju sa kojom su uzrastali mnogi naraštaji našeg detinjeg naroda”.

Priznanje čuvenom pesniku je uručio iz Miloša Milišić, pomoćnika gradonačelnika Kraljeva, inače pesnika

– Nagrade gode čoveku jer su neka vrsta priznanice za ono što je čovek radio čitavog života. Danas je Preobraženje i ja razmišljam šta bi to meni kao stvaraocu mogao da bude sledeći korak posle ove nagrade. Možda da se okrenem nekoj vrsti duhovne fiskulture, da još ovo vremena koje mi je preostalo provedem u miru, ajde da turskom rečju kažem, u berićetu. Ja i danas svako jutro napišem po jednu pesmu. Nisu to pesme za neku veliku hvalu, ali to je ta vrsta duhovne fiskulture koja me drži u kondiciji. Inače, ova nagrada je neka vrsta krune u mom stvaralaštvu i počastvovan sam, nagrađen što je primam baš na ovaj dan i baš na ovom mestu – istakao je Ršumović.

Zahvaljujući na, kako je istakao, „najdražem priznanju”, nagrađeni pesnik se obratio kratkom besedom pod naslovom „Nicanje”, u kojoj je, citirajući poruku iz prve knjige Mojsijeve, naglasio: „Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom.” Pomenutoj besedi dodao je i zdravicu narodu srpskom, u kojoj naglašava ljubav i rađanje, pa između ostalog poručuje: „Nek ljubav nadjača / nek ne bude plača / osim dečjeg”.

Tokom prigodne svečanosti o stvaralaštvu Ršumovića govorili su kritičari Dragan Hamović i Zorana Opačić. U ime vladike žičkog Justina pesniku je, biranim rečima, čestitao i protojerej stavrofor Ljubinko Kostić. Svečanost ove dodele ulepšao je glumac Nebojša Dugalić, govoreći stihove nagrađenog pesnika, kao i izvođenje duhovnih pesama Jane Križak sa pratećim vokalima.

Bonus video: O gradu, muzici i ljudima – Vladimir Skočajić Skoča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar