Milena Berić, Vladimir Arsenijević, Krokodil
Milena Berić i Vladimir Arsenijević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici književnog festivala Krokodil danas će krenuti u Harkov da odnesu humanitarnu pomoć koju su prikupljali prethodna tri meseca.

Posebno zabrinuti za veliki broj prevremeno rođenih beba u tom gradu, koje su došle na svet u podrumima, bez respiratora i osnovnih uslova, kako kaže članica Upravnog odbora festivala Milena Berić, prikupili su sredstva i nabavili respirator za ukrajinsku novorođenčad.

Respirator je obezbedila Klinika za neonatologiju, a sredstva za put i dodatnu pomoć Fond B92 i 10 donatora iz dijaspore. Javnost će biti u prilici da prati put za Ukrajinu ekipe Krokodila na svaka dva sata posredstvom društvenih mreža na zvaničnim profilima Krokodila.

Programski direktor festivala Vladimir Arsenijević rekao je da će na ovogodišnjem izdanju učestvovati kanadska spisateljica Margaret Atvud, koja će se uključiti onlajn, kao i argentinske književnice Arijana Harviks i Silvija Monros, koje će priustvovati aktivnostima festivala.

Vladimir Arsenijević, Krokodil
Vladimir Arsenijević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Autorka romana za decu „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminka Petrović, po čijem delu je snimljen istoimeni film, rekla je da su deca i mladi odlično reagovali i na roman i na film. Filmsko ostvarenje je ove godine osvojilo nagradu za najbolji evropski film u Malmeu, pa književnica tvrdi da je švedska publika jednako dobro reagovala na film, kao deca iz Srbije. To priznanje omogućilo je filmu direktan plasman na Berlinski filmski festival.

Ovogodišnji Krokodil održaće se od 17. do 19. juna na otvorenom ispred Muzeja Jugoslavije, ali i 23. i 24. juna u Novom Sadu.

Karikaturista Dušan Petričić je naglasio da to što su karikaturisti postali značajni u srpskom društvu, više od onih koji bi trebalo da budu ozbiljni, to „nešto znači“.

– Najviše bih voleo da u društvu nema potrebe za karikaturistima, onda bih se verovatno više bavio decom – kazao je Petričić.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar