Kritika kapitalizma kroz „životni put“ ženske torbe: „Sveta Prada“ u Bitefu

Kultura 12. maj. 202210:32 > 16:44
Podeli:
Foto: MIŠA OBRADOVIĆ/ Promo/Bitef

Komad "Sveta Prada" u režiji Sanje Mitrović o globalizovanom svetu današnjice koji bez problema povezuje krokodile, šanere, srpske radnice, ruske tajkune i italijanski dizajn dok prati "životni put" jedne torbe, naći će se premijerno 29. maja na sceni Bitef teatra.

Kroz priču o modnoj industriji, projekat se bavi fenomenom tržišta i savremenog kapitalizma, uz fokus na procese proizvodnje i konzumacije. Od radnika do pripadnika džet seta, „Sveta Prada“ se bavi sudbinama ljudi koji vode svoje potpuno različite živote, neravnopravnih statusa i mogućnosti.

Vladimir Aleksić je kao autor projekta i producent istog, pozvao četiri spisateljice i jednog pisca kojima je naručio tekstove na određene teme koje obrađuje ovim projektom. Pisci tih tekstova su napisali monologe kojima obrađuju srodne teme iz različitih perspektiva pet različitih dramskih junakinja. Dobijeni tekstualni materijal je postao osnovna građa za adaptaciju izvedbenog teksta po rediteljkinom konceptu predstave.

Predstava "Sveta Prada" analizira odnose moći unutar modnog tržišta kao principe kapitalističkog društva. Ideje o hijerarhijama i njihovom (de)konstruisanju su osnovni idejni, teorijski i izvedbeni kostur predstave kroz koji rediteljka Sanja Mitrović razvija dramski i koreografski jezik predstave.

Glavne uloge igraju Jovana Belović, Aleksandra Janković, Milena Predić, Anđelika Simić i Nada Šargin.

Bonus video: Nikola Zavišić o pobedničkoj predstavi Bitefa: Kod nas publika glumi, možda joj se zato i dopada

Komentari

Vaš komentar