Beogradsko dramsko pozoriste Kokan Mladenovic
Kokan Mladenović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mislim da smo svi mi koji smo se opredelili da teatar bude naš dom i naša religija odgovorni da se plamen te velike umetnosti ne ugasi, kaže reditelj Kokan Mladenović uoči večerašnje premijere predstave "Guliverova putovanja".

– Verujem da će naši mali gledaoci tokom putovanja sa Guliverom naučiti da budućnost sveta zavisi od nas samih, od naše sposobnosti da prepoznamo lepote i vrednosti sveta i da se za njih borimo i izborimo. Ako je u nečemu naša predstava ostala verna Sviftovom izvorniku, onda je to ambicija da jednim umetničkim delom popravlja svet i odlučnost da svako od nas preuzme svoje parče odgovornosti za budućnost tog sveta – reči su reditelja Kokana Mladenovića uoči večerašnje premijere komada „Guliverova putovanja“ u Novom Sadu.

Spektakl „Guliverova putovanja“, kojim večeras počinje program „Bajke budućnosti“ u Novom Sadu, odvijaće se na pet punktova u centru grada i predstaviće publici džinovske lutke, više od 50 kostima uz ansambl od 20 glumaca, a sve to u viziji Kokana Mladenovića.

Izvodeći komad van pozorišta „Guliverova putovanja“ će „prošetati“ publiku kroz sam centar grada, najavljujući tako više od 200 domaćih i evropskih umetnika, više od 30 predstava, koncerata, izložbi, opera za decu, književnih događaja, u okviru programa „Bajke budućnosti“, čime će Novi Sad, kao aktuelna Evropska prestonica kulture tradicionalne bajke i priče doneti u sasvim neuobičajenom svetlu. 

Foto: Zoom media/Promo/Pozorište mladih

– Tokom finiša rada, u onim večerima kad je predstava iskoračila iz prostora pozorišta u prostor grada, desila se jedna jako lepa simbioza učesnika i posmatrača, dece i roditelja koji su nam se priključivali i sa nama prolazili čitavu avanturu. Siguran sam da ćemo tokom izvođenja predstave imati fantastičnu posadu, tj. publiku, na Guliverovom brodu koji plovi u otkrivanje sveta, ali i da ćemo na tom putovanju naučiti mnogo toga o svetu koji nas okružuje, kao i o samima sebi – istakao je Mladenović pred izvođenje predstave, koja otvara prve „Novosadske pozorišne igre“, najstarijeg lutkarskog pozorišta u Srbiji – Pozorišta mladih, jedan od četiri pozorišna festivala u okviru programa „Bajke budućnosti“. 

Foto: Zoom media/Promo/Pozorište mladih

Pozorište je, kako ističe reditelj, njegov način komunikacije sa svetom, a posvećenost onome što radi „dolazi iz potrebe da ono što želi da kaže ne ostane nedorečeno i nejasno„:

– Ne volim teatar prevaranata i kalkulanata i mislim da smo svi mi koji smo se opredelili da teatar bude naš dom i naša religija, odgovorni da se plamen te velike umetnosti ne ugasi – zaključak je Kokana Mladenovića. 

Bonus video: Jelena Bogavac u Luna parku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar