Foto: Warner Bros. - Bazmark Films - R / AFP / Profimedia

Da li će mladi Ostin Batler, poslednje otelotvorenje najveće rokenrol zvezde ikada – Elvisa Preslija u novom filmu Baza Lurmana “Elvis”, biti sledeća velika zvezda Holivuda ili će njegova slava biti kratkog daha, saznaćemo u periodu pred nama. Do tada, postavlja se pitanje:

„Da li ste spremni za let?“

„Da, gospodine – spreman sam“, provlači Elvis u odgovoru na pitanje čuvenog Pukovnika Toma Parkera, njegovog menadžera, „spreman za let.“

“Ovaj mršav tip Batler sa dubokim glasom bi mogao biti pun pogodak kao Elvis”, pričalo se po holivudskim krugovima kada je mlađani Ostin izabran za ulogu popularnog Pelvisa, piše „Njujork tajms“.

Kada je producentska kuća Varner Bros prošlog meseca počela da pokazuje „Elvisa“ insajderima iz filmske industrij, mnogi su poredili Batlera (30) s mladim Bredom Pitom s početka karijere. Kako je, nakon projekcije, izjavila emotivna Liza Mari Prisli, Elvisova ćerka: „Ako Ostin Batler ne osvoji Oskara, poješću svoju nogu”.

Drugim rečima, Holivud je odlučio da Batler nova velika zvezda. Tom Henks, Leonardo Di Kaprio i Denzel Vašington ga savetuju i lobiraju iza kulisa u njegovo ime. Denis Vilnev mu je nedavno dodelio ulogu negativca u filmu „Dina: Drugi deo“, a igraće i glavnu ulogu u filmu „Gospodari vazduha“, nadolazećoj ratnoj sagi Toma Henksa i Stivena Spilberga.

„Pokušavam da se snađem u novonastalom nedostatku privatnosti“, rekao je Batler. „Može biti zaista neprijatno.“

Foto: Scott Garfitt / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Bio sam veoma stidljivo dete, do te mere da je u restoranu umesto mene, moja majka morala da mi naručuje hranu”, kaže Batler. „Još uvek sam veoma stidljiv.“

Šarm i izgled su, naravno, sigurna propusnica u Holivudu, da ne govorimo o talentu. Već uveliko plejada novih imena osvaja sam vrh visokobudžetne produkcije, među njima Majkl B. Džordan, Robert Patinson i Timoti Šalame. Pred Batlerom je još uvek dug, klizav put filmske industrije pre nego što im se pridruži.

„Slava me ne zanima“, rekao je Batler. „Želim da radim sa velikim umetnicima i da pričam priče koje želim. Određen nivo slave vam daje tu slobodu, pretpostavljam, uprkos nedostacima”, kaže Ostin.

Film „Elvis“, čije je snimanje i marketinška kampanja koštalo najmanje 150 miliona dolara, je vrlo riskantna investicija. Tom Henks u ulozi Pukovnika Toma Parkera, igra rolu koja će sigurno podeliti publiku .

Pozitivna reakcije Lize Mari Prisli i izjava da ju je „doveo me do suza“, kao i Prisilino “wow”, mnogo je značilo Batleru.

Baz Lurman pre kastinga za film, nikada nije čuo za Ostina Batlera. Da bi dokazao da zna da peva, Batler je snimio video.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Prvo sam probao da otpevam „Love Me Tender“ u svojoj spavaćoj sobi“, rekao je Batler, „ali nisam bio zadovoljan. Osećao sam se stegnuto kao voštana figura. Pokušavao sam da radim sve kako treba, ali nisam bio dovoljno spontan.“

Nakon dva dana od prvog pokušaja snimanja videa, Batler je sanjao san koji ga je potpuno slomio.

„Sanjao sam da mi je mama živa, ali je bila na samrti. A kada sam se probudio, osećao sam se užasno slomljeno i mislio sam da će mi prepući srce. Moja tuga je bila nemerljiva. A onda odjednom shvatio sam da je i Elvis, kao i ja, izgubio mamu sa samo 23 godine i verovatno je proživljavao isto što i ja”, priča Batler.

Tada je, u kućnom ogrtaču, Batler seo za klavir i snimio sebe kako peva „Unchained Melody“. „Umesto da pevam pesmu svom romantičnom partneru“, rekao je, „pevao sam je svojoj mami.”

Taj snimak je poslao Lurmanu. Za nekoliko dana, Batler, koji živi u Los Anđelesu, pozvan je u rediteljev dom u Njujorku. „Od trenutka kada je ušao, bio je toliko produhovljen, ljubazan – jednostavno briljantan“, rekao je Lurman.

Ipak ovo izvođenje nije bilo dovoljno da dobije ulogu. Lurman ge je zamolio da izvede nekoliko Elvisovih hitova poput „Suspicious Minds“, „Don’t Be Cruel“ i „Heartbreak Hotel“, ali i da pročita par replica iz scenarija. „Imao je tako savršen južnjački akcenat“, rekao je Lurman.

Batler je odrastao je u blizini Diznilenda. Dok je njegova starija sestra Ešli, bila popularna navijačica, Batler je sam učio je da svira gitaru i klavir; vozio je skejtbord na improvizovanoj rampi u dvorištu i bio opsednut Džejmsom Dinom i Marlonom Brandom.

U ranim tinejdžerskim godinama počeo je da uzima časove glume. „Sećam se da sam odštampao scenario “Petparačkih priča” kada sam imao 12 godina i čitao ga mami dok me je vozila na čas,” rekao je smejući se.

2018. godine, u brodvejskoj verziji filma „The Iceman Cometh“ privukao je pažnju kritičara, ali i glavne zvezde predstave, Denzela Vašingtona, koji je kontaktirao agenciju Vilijam Moris i lobirao da ga uzmu pod svoje okrilje. Otprilike u isto vreme, Batler je dobio malu, ali zapaženu ulogu u filmu Kventina Tarantina „Bilo jednom… u Holivudu“ u kojem je igrao je sledbenika Čarlsa Mensona, Teksa Votsona.

Denzel Vašingtoj je i ubedio Baza Lurmana da ga angažuje za ulogu Elvisa u istoimenom filmu.

Foto: Warner Bros. – Bazmark Films – R / AFP / Profimedia

Batler je opsesivno istraživao Elvisa, pretražujuću arhive Grejslenda. Radio je sa plesnim trenerom kako bi naučio da mrda kukovima (tajna je zapravo u kolenima); preslušao je ceo katalog Elvisovih pesama hronološkim redom i izlepio zidove stana Elvisovim fotografijama, citatima i detaljnim biografskim podacima.

„Bilo je trenutaka kada sam se plašio“, rekao je Batler. „Da li ću biti u stanju da iznesem ovu ulogu?Da li će ljudi misliti da sam prevarant? Ali onda sam naučio da živim s tim strahom, do te mere da sam mogao da kažem: „Znam da si tu (strah), i nećeš me zaustaviti,“ kaže Batler za kraj.

Bonus video – Miloš Đukelić o Kanskom festivalu: Pobednički film “Trougao tuge” očekivano bio favorit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar