Petar Strugar, Nenad Maričić i Zdravko Šotra na snimanju serije i filma "Kralj", Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bez lekcija kao što je ova serija mi ne možemo napred u svetlu budućnost jer ćemo ponovo da pravimo greške, kaže za Nova.rs Hadži Nenad Maričić, jedan od glumaca u seriji "Kralj" Zdravka Šotre.

Jedanaesti je dan snimanja serije „Kralj“ koja prati poslednje godine života Aleksandra I Karađorđevića. Na setu u Belom dvoru gužva, smenjuju se delegacije koje predvode Zoran Cvijanović i Tihomir Stanić, dok Ljubomir Bulajić, odnosno kralj Aleksandar, nervozno šeta, puši i viče.

Zoran Cvijanović na snimanju „Kralj“, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Jedan od mnogih teških trenutaka za Aleksandra, a pogotovo jako težak trenutak za kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Svako želi svoje i Aleksandar pokušava da ugodi svima, a da sačuva Jugoslaviju. Hrvati se bune i žele da odu, Bosanci nude autonomiju zbog verskih problema, Slovenci se pitaju kako oni da ostanu ako nisu teritorijalno povezani sa državom bez Hrvata pa im se nudi koridor uz Mađarsku… Poprilična konfuzija – pojašnjava nam Hadži Nenad Maričić koji u seriji igra generala Dušana Trifunovića, kraljevog ordonansa koji je bio uz monarha do poslednjeg dana.

Hadži Nenad Maričić, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Reditelj i scenarista, Zdravko Šotra, pomno prati kako se članovi slovenačkih, bosanskih i hrtvatskih delegacija ophode prema monarhu.

– Vi niste imali kralja, ja jesam – šali se Šotra sa glumcima, sugerišući im kako da pozdravljaju Aleksandra.

Tihomir Stanić igra Mehmeda Spahu, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U planu snimanja za ovaj dan je pet-šest scena vezanih za Aleksandrovu odluku da amputira Hrvatsku iz Kraljevine SHS, do čega nije došlo jer je postignut dogovor sa Stjepanom Radićem, predsednikom Hrvatske seljačke stranke, koja je pobedila na skupštinskim izborima.

Tihomir Stanić i Zdravko Šotra na snimanju „Kralja“, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stjepan Radić se, u liku Sergeja Trifunovića, tim povodom obraća novinarima i ponavlja svoju odanost kralju, „mudrom državniku“, uz „nepokolebljivu posvećenost svoje stranke za borbu Hrvatske isključivo u Federalnoj Jugoslaviji“. Sergej i Šotra konsultuju se oko precizne formulacije Radićevih pohvala upućenih kralju, jer, kako Sergej objašnjava, „svi znamo da je Stjepan bio u zatvoru i da je ucenjen“.

Sergej Trifunović uvežbava tekst, dok ga Zdravko Šotra sluša; između njih, u uniformama, Nenad Maričić i Ljubomir Bulajić, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako će u seriji, naravno, biti određenih odstupanja od stvarnih događaja i kreativnih prilagođavanja, ona je „istorijski vrlo utemeljena i za našu kulturu i istoriju jako važna“, ističe Nenad Maričić.

– Ljudi će mnogo toga novog saznati, odnosno ništa nije novo nego mnogo godina nismo bili u mogućnosti da saznamo o nekim važnim temama o kojima se nije govorilo a sada će se govoriti. Čini mi se da će biti zanimljivo i Slovencima i Hrvatima i Bosancima, celom regionu, da vide kako smo to počeli da stvaramo Jugoslaviju – ocenio je Maričić.

Petar Strugar igra novinara Luku Mesečinu, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Teško je reći da li je Jugoslavija, iz ove perspektive, bila iluzija ili dobra ideja kojoj nismo bili dorasli, jer ima argumenata i za i protiv, smatra glumac.

– U svakom slučaju, dobro je da vidimo kakav je bio Aleksandar Karađorđević i u kakvom sosu se našao. Onda ćemo bolje razumeti i njegove probleme a sa tim znanjem i neke naše buduće političare koji će, možda, doći jednog dana. Valjda ćemo naučiti da, generalno, obratimo malo više pažnje na svoju naivnost.

Pročitajte još:

Nije lako živeti u tako velikoj zajednici i stvarati u tako smutna vremena, ali to je bila neminovnost. Ono što je važno jeste da ne smemo da zaboravimo svoja istorijska nasleđa. Kada god dođe neko novi na vlast, zaboravlja se prošlost i govori se loše protiv onoga ko je bio pre tebe. To je i Nušić još govorio ali mi nikako da naučimo tu lekciju. Bez lekcija kao što je ova serija mi ne možemo napred, u svetlu budućnost jer ćemo ponovo da pravimo greške – smatra Maričić.

Tu je i kralj: Ljubomir Bulajić juče na snimanju serije i filma „Kralj“, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Važno je da se podsetimo vremena u kojem su živeli naši ne tako davni preci.
– Moj pradeda je bio i u I i u II balkanskom ratu i u I svetskom ratu, njegov sin u II svetskom ratu, dakle ovo su sve njihovi životi. Moramo da znamo i njih i ono u čemu su živeli. Ovo je zaboravljena istorija – poručio je Maričić.

Serija „Kralj„, od koje će nastati i istoimeni igrani film, snima se u produkciji „Junajted medije“ a biće emitovana na kanalu Nova S.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare