Foto: Netflix / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Snimanje šeste sezone "Birmingemske bande" (Peaky Blinders), nakon odlaganja zbog pandemije, počelo je ove nedelje, a nove epizode bi trebalo da budu prikazane do kraja godine. Ali ovom sezonom će, prema najavama idejnog tvorca i scenariste Stivena Najta, serija biti završena, a priča će se nastaviti “u nekom drugom obliku”.

Ljubitelji serije „Birmingemska banda“ sa nestrpljenjem su od proleća prošle godine iščekivali nastavak snimanja priče o porodici Šelbi. Snimanje je još od proletos odlagano zbog pandemije, a idejni tvorac serije Stiven Najt izjavljivao je da su završena scenarija za šestu sezonu („najbolja do sada“) i najavljivao je i sedmu, uz reči da bi bila šteta da sada stanu, jer se „mnogi ljudi tek sada uključuju u seriju“. Međutim, loša vest po ljubitelje priče o porodici Šelbi je da će šesta sezona biti i poslednja, ali je dobra vest da će priča biti nastavljena, najverovatnije na filmu.

Najt je prvo pomalo zagonetno rekao da će se „priča nastaviti, ali u drugoj formi“, ali je dva dana kasnije potvrdio da će to biti film.

Stiven Najt, tvorac „Birmingemske bande“ Foto:Profimedia.rs

„Kovid nam je promenio planove. Ali mogu da kažem da mi je plan od samog početka bio da serijal završim filmom. Upravo to će se i dogoditi“, kazao je on za magazin „Dedlajn“.

Teško je i poverovati da bi priča o porodici Šelbi mogla da bude okončana. Serija je, od kako je 2013. snimljena prva sezona, postala neka vrsta pop kulturnog fenomena. Ima ogromnu bazu fanova, pokrenut je specijalizovani sajt, preko kog Najt, reditelj Entoni Birn i glumci ponekad razgovaraju sa publikom, kao i zvanični podkast, usledile su i knjige, napravljena je video-igra (sa naočarima za virtuelnu realnost), nakon pete sezone priređen je festival…

Pol Anderson i KIlijan Marfi kao Artur i Tomi Šelbi Foto: Hollywood Archive / Avalon Editorial / Profimedia

Osim toga, i uticaj te serije na kasnija ostvarenja je očigledan, a period u koji je smeštena, između dva svetska rata, ponovo je vraćen u fokus (usledili su i „Vavilon Berlin“ Toma Tikvera ili kod nas „Senke nad Balkanom“, koju su mnogi poredili upravo sa „Birmingemskom bandom“).

Za one koji se „tek sad uključuju“, priča prati uspon porodice Šelbi, predvođene prodornim Tomasom (igra ga Kilijan Marfi), tu su i eksplozivni Artur (Pol Anderson) i druga njihova braća i sestra Ada (Sofi Randel), živopisna tetka Poli (Helen Mekrori), njen sin Majkl (Fin Kol), kao i niz drugih upečatljivih epizodnih likova poput bliskih saradnika Džonija Dogsa (Peki Li) i Aberame Golda (Ejden Gilen), rivala Alfija Solmonsa (Tom Hardi)…

Radnja se razvija sa ulica Birmingema do Londona, pa preko Atlantika, gde surova braća Šelbi, koji su počeli kao ulični gangsteri (sa ušivenim britvicama u kačketima), šire i pokušavaju da legalizuju svoju imperiju, a Tomi, veteran iz svetskog rata, naporedo sa vođenjem posla (i porodice) postaje i špijun, i saradnik irskih nacionalista, i poslanik u parlamentu…

Peta sezona završava se time što Tomi Šelbi, nakon neuspelog atentata na vođu britanskih nacista i pogibije nekoliko važnih saradnika, prislanja pištolj sebi na slepoočnicu.

Preživeo je, požurio je proletos Najt da obavesti fanove, nestrpljive zbog odlaganja snimanja šeste sezone. U međuvremenu je ispričao i da mu je žao što je neke likove „ubio“. Tada su procurili i detalji iz šest epizoda šeste sezone, a snimanje je konačno počelo pre nekoliko dana.

Prikazivanje završne sezone ove BBC-jeve serije očekuje se do kraja godine ili, u najgorem slučaju, početkom 2022. Odman nakon prikazivanja na BBC-u trebalo bi da može da se gleda na Netfliksu.

A šta posle?

„Ideja mi je bila da napravim priču o porodici između dva svetska rata i hteo sam da je završim prvom sirenom za vazdušnu opasnost u Birmingemu 1939. godine. Biće nam potrebne još tri sezone da dođemo do te tačke“, ispričao je Najt pred petu sezonu.

Svi su izgledi, prema pisanju filmskih portala, da će tako biti završen film.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar