Foto:Collection Christophel © Caryn Mandabach Productions / Tiger Aspect Productions / BBC/Profimedia

Stiven Najt, kreator "Birmingemske bande" ("Peaky Blinders"), gospodar je života i smrti u toj seriji. Stvorio je brojne živopisne likove, ali mnogi od njih tokom dosadašnjih pet sezona nisu preživeli njegov potez olovke. Najt je otkrio da mu je posebno žao što je "ubio" četiri lika.

Pre nego što će Tomi Šelbi prisloniti sebi pištolj na čelo, nakon neuspelog pokušaja ubistva vođe britanskih nacista Osvalda Mozlija, u okršaju gine Aberama Gold. Kriminalac iz čerge, koji je nekoliko epizoda ranije izgubio sina i kovao osvetu, viđen kao budući muž tetke Poli, osvojio je srca gledalaca. Igra(o) ga je odlični Ejden Gilen.
– Trebalo je da ostavim Aberamu da živi, mogao sam samo da ga ranim – priznao je Najt.

Ejdan Gilen kao Aberama Gold Foto:Profimedia.rs

U finišu pete sezone strada i Barni Tompson, Tomijev saborac iz jedinice u Prvom svetskom ratu, koga Šelbi godinama kasnije izvlači iz duševne bolnice jer mu je „namenio posebnu ulogu“. Ta posebna uloga bila je atentat na Mozlija, pri kom gine.
Govoreći nakon gledanja pete sezone serije uživo sa novinarima magazina „Eskvajer“, Najt je zažalio što ni Tompson nije preživeo, pre svega zbog glumca Kozma Džarvisa.
– On je jednostavno briljantan i zaista bih voleo da sam ga zadržao jer je tako dobar glumac. Drugi je Tom Von-Lolor, koji je igrao Malakija Birna. To je prilično mala uloga, ali ju je on „preuzeo“ i takođe ispao briljantan. Ali takve stvari nekada to prosto morate da uradite da bi priča krenula dalje – ispričao je kreator serije, misleći i na to što je „ubio“ šefa policije Kembela.

Stiven Najt, tvorac „Birmingemske bande“ Foto:Profimedia.rs

Za razliku od Aberame Golda ili Barnija, ima likova zbog kojih gledaoci, kada oni stradaju, jednostavno odahnu. Takav je bio Kembel. Najt kaže i da glumac Sem Nil, koji je maestralno igrao prefriganog i korumpiranog policajca, „arhineprijatelja“ Tomija Šelbija i njegove porodice u prve dve sezone, nije želeo da njegov lik pogine.

„Ne želim da umrem“

– Kembel (Sem Nil) bio je upečatljiv, ali sam pomislio da ćemo doći do tog dvoboja između Tomija i njega, pisao sam već šestu epizodu te sezone i pomislio sam: „Prosto ne mogu da pošaljem scenario Nilu“. I onda sam ga pozvao i objasnio mu sve, a on je prosto rekao: „Ne želim da umrem“. Rekao sam: „U redu, razmisliću o tome“, i jesam zaista, ali sam mu nedelju dana kasnije rekao da to moram da uradim i on je bio sjajan u vezi s tim. Čudna je ta pozicija u kojoj možete da stvorite te ljude, a onda morate da ih ubijete. I to nije baš prijatno – priča Najt.

Sem Nil kao Kembel Foto:Profimedia.rs

Ne znači, međutim, da u nekom trenutku Najt nekoga od njih neće „oživeti“ ponovo. To je uradio sa Alfredom Alfijem Solomonson, harizmatičnim liderom jevrejskog genga iz Londona. Alfijev povratak u seriju, nakon što ga je Tomi upucao na kraju četvrte sezone, deluje dovoljno razložno, a publika je čak bila spremna i da zažmuri na jedno oko samo ako se on vrati. Zanimljivo je da su Najt i producenti krili Alfijev povratak toliko da je glumac Tom Hardi noću dovezen na set da bi snimio svoje scene.

Najt se ponekad ubistvom likova u serijama posluži i kao trikom. Publika je bila šokirana kada je, tokom boks meča u četvrtoj sezoni, Tomijev brat i desna ruka Artur mučki zadavljen u svlačionici. Međutim, Artur se ubrzo vratio (igra ga odlični Pol Anderson), a ispostavilo se da je ubistvo inscenirano. Njihov mlađi brat Džon, međutim, nije bio te sreće. On je izrešetan pred kućom već u drugoj epizodi iste sezone. Glumac Džo Kol objasnio je to tada rečima da je bio zauzet drugim projektima (poput serije „Crno ogledalo“) i da se „uželeo promene“, ali je i on nedavno podgrejao spekulacije o tome da bi i Džon mogao da „oživi“. „Teško je odande se vratiti, tako da nisam siguran“, rekao je.

Zanimljivo je da Džoov rođeni brat Fin Kol igra Majkla, Džonovog brata od tetke. Kako pišu britanski mediji, uopšte nije isključeno da Majkl bude sledeći „ubijeni“ među viđenijim likovima u seriji.
– Nema problema ako se to dogodi. Sasvim sam saglasan, jer znam da ti u tom slučaju to bilo najbolje za taj lik. Najt će iscrpsti sve mogućnosti – zaključio je Fin Kol.

Jedino izvesno je da Najt nikada neće „ubiti“ Tomija Šelbija. Jasno je da bez njega serije „Birmingemske serije“ možda može da bude, ali da je sad teško da bude tako dobra.

Marfi nije bio prvi izbor, ulogu dobio zbog SMS-a

Najt je otkrio novinarima i da glumac Kilijan Marfi nije bio njegov prvi izbor za ulogu Tomija Šelbija. Njegov prvi izbor bio je Džejson Stejtam.

Džejson Stejtam Foto:EPA/JASON SZENES

Najt se susreo sa obojicom i odlučio se za Stejtama, jer mu „Kilijan nije delovao kao Tomi“. Marfi mu je, u poslednjem pokušaju da ga ubedi, poslao SMS.
– Poslao mi je poruku: „Ne zaboravi, ja sam glumac“. I to je apsolutno tačno, jer je u stanju da se potpuno transformiše. Kad biste ga sreli na ulici, on je sasvim drugačije ljudsko biće – objasnio je Najt.

Kilijan Marfi kao Tomi Šelbi Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Prikazivanje serije „Birmingemska banda“ o porodici Šelbi i kriminalnom miljeu u Britaniji nakon Prvog svetskog rata počelo je 2013. godine i do sada je snimljeno pet sezona. Serija je ubrzo stekla kultni status i vremenom je postala je neka vrsta pop kulturnog fenomena. Trenutno se priprema snimanje šeste sezone, a Najt je otkrio i da piše sedmu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare