Mantas Kvedaravičius Foto: Promo/Beldocs

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda sutra u 19.30 se zatvara 15. Beldoks festival, a nakon dodele nagrada sledi projekcija filma "Napolju" Olge Žurbe koji je smešten tokom revolucije 2014. u Ukrajini, kada 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije, ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta.

Stručni žiri dodeliće nagrade u okviru međunarodnog takmičarskog programa (Karpo Godina, Marta Popivoda, Miguel Ribeiro), srpskog takmičarskog programa (Ivana Todorović, Elise Jalladeau, James Lattimer), kao i nagradu za najbolji kratki film festivala (Stefan Pavlović, Liesbeth De Ceulaer, Nadja Tennstedt). Mladi petočlani žiri odabraće najbolji film u okviru Teen selekcije.

Film „Napolju“ Foto: Promo/Beldocs

Poslednjeg dana festivala biće prikazana još tri filma u dvorani Kulturnog centra Beograda. Od 17h organizovana je posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa litvanskog reditelja, arheologa, antropologa i hrabrog filmskog autora koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima, gde je i surovo ubijen u Ukrajini, u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarnom filmu. Pre projekcije njegovog filma „Mariupolis“ (iz 2016. godine), posetiocima će se obratiti zamenica nemačkog ambasadora u Beogradu, Dorothea Gieselmann, kao i zamenik ambasadora Ukraine u Srbiji, Marko Martinjuk.

Film „Mariupolis“ je vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kog smo danas svedoci dat kroz prikaz svakodnevnog života.

Od 19h održaće se dve regionalne premijere filmova „Gnezdo“ reditelja Hlinura Palmasona i „Onaj koji pobegne je duh“ kineske rediteljke Ćinjuan Lei.

„Onaj koji pobegne je duh“ Foto: Promo/Beldocs

Palmasonov film prikazuje kako je autor snimao film ispred svoje kuće u periodu od 18 meseci uz podršku i pomoć svoje troje dece. Ovaj kratki film bez scenarija igra se idejom vremena. „Gnezdo“ je priča o utopiji, ali i pokušaju da se narativ izgradi na drugačiji način, koristeći klimatske uslove i prirodnu dečiju energiju kao okidač za priču.

Drugi film prikazuje Haohao i Džoudžou, dve sestre od pet i osam godina, većinu dana provode u tržnom centru za elektroniku u Šenženu. Beskrajno se igraju sa kutijama, jure niz stepeništa i kriju se u praznim vitrinama, i koliko god ovaj prostor bio bezličan, on im se čini kao dom, kao planeta koju nasleđuju i bez pogovora naseljavaju. U međuvremenu, spoljni svet izgleda neprijateljski i nepristupačan.

Projekcija filma „Tajanstveni objekat u podne“ tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula imaće svoju regionalnu premijeru od 17.30h u Muzeju kinoteke. U ovom poludokumentarnom filmu, autor pruža originalan prikaz svojih sugrađana. Film je bez scenarija i kao koncept koristi nadrealističku kolažnu igru, pri čemu filmska ekipa, putujući po Tajlandu, intervjuiše obične ljude tražeći da dodaju svoje reči u postojeću priču. Priča je odglumljena, a scene su protkane intervjuima.

U Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj održaće se projekcija filma „Gospodin Landsbergis“ reditelja Sergeja Loznice sa početkom u 18h. Kao jedan od osnivača pokreta za nezavisnost, sada 88-godišnji Vytautas Landsbergis našao se u centru radikalnog istorijskog preokreta. Njegova pronicljiva razmišljanja dopunjena su obimnim arhivskim snimcima demonstracija, partijskih kongresa i sovjetske vojne intervencije. Efektna i detaljna lekcija istorije o raspadu Sovjetskog Saveza.

Beldocs je tokom ovih osam dana ugostio više od 150 gostiju iz inostranstva: reditelje, producente, kao i predstavnike svetskih kompanija prodaje filmova, festivala, televizija, VoD platformi, nacionalnih filmskih centara i strukovnih organizacija. Festivalski program se održava na pet lokacija u Beogradu (Dom omladine Beograda, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Art bioskop Kolarac, Bioskop Balkan), kao i online preko vimeo servisa.

Bonus video: Lordan Zafranović o svom novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar