Nabolji Bekimov saradnik: Branka Petrić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prestižna pozorišna nagrada Statueta ’’Joakim Vujić’’, ove godine biće uručena glumici Branki Petrić, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, saopštio je Knjaževsko srpski teatar (KST) iz Kragujevca. Statueta i godišnje nagrade, laureatima će biti uručene na Sretenje 15. februara kada Knjaževsko srpski teatar obeležava 187 godina postojanja.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji, prvakinji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branki Petrić, doneo je žiri u sastavu Mladen Knežević, direktor Knjaževsko srpskog teatra, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka kragujevačkog Pozorišta za decu i glumci Knjaževsko srpskog teatra Ana Todorović i Nikola Milojević.

Foto:Knjaževsko srpski teatar (KST)

U svom obrazloženju, žiri je naveo da je Branka Petrić svojim celokupnim glumačkim opusom, zasluženo stala uz rame velikanima srpskog pozorišta, koji su bili laureati nagrade Joakim Vujić u proteklih skoro četrdeset godina.

’’Biti glumac – to je kada obavljajući plemenit poziv, prihvatiš niz zahtevnih i jedinstvenih elemenata uz pomoć kojih, dodajući obaveznu dozu upornosti i talenta, uspeš da oživiš i pred publiku, na scenu, izvedeš nepoznate heroje, poznate zločince, tužne heroine i vesele krčmarice. Biti glumac je biti sve to i Branka Petrić je takav umetnik. Ali, biti glumac znači postojati i nakon predstave, posle kraljevsta ili mučne tragedije. Biti dobar glumac znači biti prijatelj, i kolega, i komšija kome se možeš obratiti za pomoć, profesor čiji je savet blagorodan, aktivista koji ume da kaže ono što drugi misle, buntovnik što sme da govori kada svi ćute. Branka Petrić je takav umetnik. Istinski, iskren, drag i dobar, uvažavan i zahtevan’’, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu ove godine biće dodeljen glumici Vladanki Pavlović, koja je za 45 godina odigrala više od 70 uloga na sceni KST-a.

Vladanka Pavlović Foto:Knjaževsko srpski teatar (KST)

Dobitnici Godišnje nagrade teatra za postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini su glumci KST-a Nikola Milojević i Čedomir Štajn.

Knjaževsko srpski teatar, Statuetu Joakim Vujić dodeljuje od 1985. godine, a do sada su ovu prestižnu nagradu, između ostalih, dobili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Stevo Žigon, Bora Todorović, Ružica Sokić, Olivera Marković, Milena Dravić, Miša Janketić, Vlastimir Đuza Stojiljković, kao i brojni drugi velikani srspke glumačke pozorišne scene, pisci, kompozitori, dramaturzi i profesori na umetničkim fakultetima.

Statueta Joakim Vujić, Prsten sa likom Joakima Vujića i godišnje nagrade Teatra, biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje, kada kragujevačko pozorište obeležava 187 godina od svog osnivanja. Iste večeri u 20 časova biće izvedena predstava ’’Vrapčić’’ po tekstu Nataše Ilić i u režiji Miloša Jagodića.

Bonus video – Ana Sofrenović za nova.rs: Mnogo mi nedostaje film

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar