Predstava Trpele, kraljevačko pozorište. Foto: Ž. Jevtić/Promo

Srpski javni prostor u poslednje vreme potresaju afere sa poznatim ličnostima koje su optužene da su seksualno zlostavljale žene. Ohrabruje činjenica da je većina medija i javnost stala uz hrabre žene koje su se usudile da progovore. Ali, da li će institucije uraditi svoj posao, kaže Aleksandra Kovačević rediteljka predstave “Trpele”, koja je premijerno izvedena u Kraljevu.

U predstavi „Trpele“, po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića, koja se nakon premijernog prikazavanja u Kraljevačkom pozorištu, narednog vikenda ponovo igra, opisani su autentični slučajevi žena koje su bile zlostavljane.

Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače.

Aleksandra Kovacevic
Aleksandra Kovačević, rediteljka predstave Trpele. Foto:Nova.rs

“Bavili smo se time kako socijalne službe, policija, susedi reaguju na to. Kako čitava sredina reaguje na nasilje kome svedoči“, kaže rediteljka Aleksandra Kovačević.

I tako smo, po ko zna koji put, stigli do svima dobro poznatog scenarija. U njemu srpske institucije lopticu odgovornosti prebacuju jedni drugima. A optuženi nasilnici za to vreme praktično postaju žrtve. Gostuju po televizijama, vrše pritiske i zastrašuju svedoke.

Slučaj Milutina Jeličića Jutke, koji je paradigma srpskog društva, u godinama koliko je trajao, pokazao nam je sve manjkavosti sistema. A onda su usledili Aleksić, Lečić, Palma…

“Ovo nije ništa novo. Dobro je što mediji o tome izveštavaju. Što postoje centri pomoći žrtvama silovanja, nasilja i maltretiranja. Ono što nedostaje u Srbiji i što ja vidim, s obzirom da živim u inostranstvu, i pratim pokret Metoo u svetu, jeste reakcija vlasti. Nedostaje reakcija tužilaštva. I svi ti zlostavljači koji maltretiraju i prolaze nekažnjeno, moraju da se suoče sa pravdom“, kaže novinarka Danica Ilić.

Danica Ilic
Danica Ilić Foto:Nova.rs

Sam proces suđenja u predstavi posebno je emotivan zbog količine nepravde koju su zlostavljane žene trpele. Od nezainteresovanih advokata dodeljenih po službenoj dužnosti, neadekvatnog proces suđenja, pa do nedolaženja svedoka zbog straha od osude društva.

“Vidimo sada kako su prošle mnoge od njih koje su izašle u javnost sa svojim ispovestima. Uvek to pitanje, zašto se čekalo, zašto ne pre, da li je to istina. Svedoci smo jednog brutalnog odnosa javnosti prema žrtvama nasilja, koje zaslužuju naše bezrezervno poverenje“, objasnila je rediteljka ove predstave.

Slučajevi zlostavljanih žena umeju i da se iskoriste za sakupljanje političkih poena. Ilić kaže da je ovo društveni problem, a na vlasti koja je odgovorna za društvo će se slomiti. Dodaje i da 50 odsto ovog društva čine žene.

“Ovo više ne može da se zaustavi. Može tužilaštvo da prećutkuje. Ne mora ništa da uradi sa Palmom. Može vladajuća partija da igra igru da li će ga zadržati ili ne. Ali, pokret žena koje su zlostavljane i koje trpe svakodnevno maltretiranje i ponižavanje, nezaustavljiv je“, ispričala je Ilić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar