Foto:Aleksandra Petrovic

Predstavom ’’Filokretova rana’’ po tekstu Hajnera Milera i režiji Borisa Krasteva (Pozorišna laboratorija ’’Sfumato’’, Bugarska) večeras će biti spuštena zavesa na 15. Međunarodni pozorišni festival ’Joakimfest’ u Kragujevcu. Festival se završava dan ranije, jer je Narodno pozorište ’’Anton Panov’’ iz Severne Makedonije, zbog koronavirusa među svojim članovima, otkazalo sutrašnji nastup.

Ranije je, takođe zbog koronavirusa, svoje gostovanje otkazalo Mađarsko pozorište Kluž iz Rumunije, koje se sa Ibzenovom ’’Lutkinom kućom’’ našlo u selekciji Slobodana Savića za ovogodišnji Festival.
Na Festivalu koji se ove godine, zbog aktuelne globalne epidemije koronavirusom, održava pod sloganom ’’Pozorište u izolovanom društvu’’, umesto šest predstava, publika će, uključujući večerašnje izvođenje ’’Filokretove rane’’ videti samo četiri.

’’Joakimfest’’ otvorila je predstava “Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta “Kostolanji Deže” za koju je koncept i režiju potpisao Kokan Mladenović. Publika je videla i komad “Zašto je poludeo gospodin R?” u režiji Boba Jelčića (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd), predstavu ’’Ko je ubio Dženis Džoplin’’ po tekstu Tijane Grumić i u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), a večeras je na programu Milerova ’’Filokretova rana’’ u režiji Borisa Krasteva (Pozorišna laboratorija ’’Sfumato’’, Bugarska).

Festivalska publika je ostala uskraćena za Ibzenovu ’’Lutkinu kuću’’ (Mađarsko pozorište Kluž, Rumunija) i Orvelovu ’’Životinjsku farmu’’ u režiji Ljupča Georgijevskog, koju je sutra treblo da izvede Narodno pozorište ’’Anton Panov’’ iz Severne Makedonije.

Međunarodni žiri u sastavu Andrej Mažeri – pozorišni reditelj (Rumunija), Ivanka Apostolova Baskar – programski producent, vizuelni dramaturg i vanredni profesor (Makedonija) i Nikola Milojević – glumac (Srbija), odluku o pobednicima saopštiće sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare