Njujorška filharmonija
Njujorška filharmonija. Foto: AP Photo/Kathy Willens

Njujorška filharmonija održala je svoj prvi koncert pred publikom posle istorijskog prekida od više od 13 meseci zbog pandemije koronavirusa.

„U ime svih nas na bini dobrodošli nazad. Dugo smo sanjali o ovom trenutku,“ rekao je dirigent Esa-Peka Salonen u sredu uveče publici koja nije prisustvovala nekom koncertu tačno 400 dana.

Koncert je održan u Kulturnom centru Šed (The Shed) na Menhetnu oko tri kilometara udaljenog od sedišta Filharmonije Grefen hola u Linkoln centru koji se renovira.

Bio je smanjen broj muzičara i program je trajao sat, a svirali su tri dela muzičara Karolin Šo, Jana Sibelijusa i Riharda Štrausa.

Njujorška filharmonija
Dirigent Esa Peka Salonen sa njujorškim filharmoničarima Foto: AP Photo/Kathy Willens

U velikom Kulturnom centru Šed, otvorenom u aprilu 2019, bilo je 150 gledalaca sa maskama, sedeli su na stolicama proređenim da se održi distanca. Ta sala prima oko 1.200 ljudi.

Izdate su elektronske karte sa vremenom određenim za ulazak, publici su merene temperature pre ulaska u dvoranu. Svaki gledalac je morao da ima dokaz o negativnom testu na kovid-19 ili potvrdu o završenoj vakcinaciji 14 dana ranije.

Salonen (62), muzički direktor Simfonije San Franciska i glavni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra, gostujući je dirigent ovog programa koji je ponovljen sinoć.

„Ako smo nešto mi muzičari voleli tokom ovih 14 meseci i više to je da ništa, apsolutno ništa, ne može da zameni čin i ritual žive izvedbe“, rekao je on publici.

Muzičari su se smešili kada su videli publiku, a gledaoci su odgovorili ovacijama.

„Naravno nijedan program ne može ni da počne da opisuje naša osećanja i emocije posle ovih meseci. Umesto toga treba da gledamo na večerašnji koncert kao na novi početak, signal za srećnija vremena pred nama ispunjena muzikom i drugim stvarima koje daju značenje našem postojanju u ovom uznemirenom svetu“, rekao je Salonen.

Njujorška filharmonija
Njujorška filharmonija. Foto: AP Photo/Kathy Willens

Za vreme pauze u nastupima nastale zbog korona virusa mnogi muzičari su držali časove. Muzičari Njujorške filharmonije dobijali su plate, mada smanjene za razliku njihovih kolega od članova Metropoliten opere kojima su u više dugih perioda obustavljana primanja.

Njujorška filharmonija se poslednji put okupila pred publikom 10. marta prošle godine za koncert Kloda Debisija uz mecosopran Izabel Leonard i dirigenta Luisa Langrea.

Njujorška filharmonija
Njujorška filharmonija. Foto: AP Photo/Kathy Willens

Od tada je samo „šačica“ muzičara Filharmonije svirala zajedno u javnosti na malim pokretnim izvedbama oko Njujorka i kao kvartet na Floridi gde su labaviji propisi oko kovida.

Filharmonija se nada da će nastaviti redovne koncerte u septembru u drugim dvoranama u Linkol centru dok se ne otvori njihova renovirana zgrada u septembru 2022. godine. Muzičari filharmonije će otvoriti letnju seriju Piknik nastupa u Brajant parku u Njujorku, koji počinju 9. juna i nadaju se da će svirati u Vejlu, u američkoj državi Kolorado.

Njihov ograničen povratak na scenu prednjači u odnosu na Brodvej, koji najavljuje moguća izvodjena u septembru i Metropolitena koji će se otvoriti 27. septembra ako uspe da postigne nove sporazume sa zaposlenim.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar