Kvartet Meraki Foto:Promo/Gvarnerijus

Gudački kvartet “Meraki” nastupiće na šestom koncert iz ciklusa „Sezona mladih“ u utorak, 19. marta od 19 časova, u Ustanovi kulture "Gvarnerijus“, uz direktan prenos Radio Beograd 2, koji je i organizator ovog događaja.

Na programu su kompozicije Feliksa Mendelsona i Josipa Slavenskog. Urednik i voditelj ciklusa i prenosa koncerata je Ana Ćirica.

Gudački kvartet “Meraki” su 2020. godine osnovale Violeta Ćirić, Nada Šarković, Ena Vaganek i Magdalena Matić. Uključujući brojne festivale, ovaj sastav je do danas imao više od 60 nastupa u Srbiji i inostranstvu, među kojima se posebno izdvajaju solistički koncerti u okviru ciklusa Beogradske promenade u Velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine, Studentskom kulturnom centru, u okviru ciklusa FMU i Gvarnerius nagrađuju, kao i na festivalima ARLEMM , Toppenkurset i Festspillene Helgeland u Norveškoj, Festivalu kamerne muzike u Vršcu, Art Okupaciji u Somboru, Malta Piano Academy na Malti, Prkos Fest u Bosni i Hercegovini i drugi.

Članice kvarteta su sarađivale sa pijanistima Milicom Lorens, Anom Ćuković, Nikolasom Кartijem, Кristinom Sočanski. Кao jedini kvartet iz Srbije, Meraki je 2023. godine izabran da se pridruži platformi MERITA, koja je deo projekta Кreativna Evropa, zajedno sa još 37 kvarteta iz 27 evropskih zemalja.

Ovaj sastav se do sada usavršavao kod Mirjane Nešković, Tomaša Pokšivinjskog, Vide Vujić, Emilija Percana, Nikolasa Кartija, Maksvel kvarteta. Članice kvarteta „Meraki“ trenutno su studentkinje doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za kamernu muziku, u klasi prof. Кatarine Popović.

Bonus video: Ko je srpski Bočeli? Nemanja Crnatović pred solistički koncert 20. juna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar