Astor Pjacola Foto:Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Koncert "U čast Pjacole", povodom obeležavanja 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, biće održan 9. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopšteno je iz te ustanove.

Na koncertu će nastupiti ne samo domaći već i svetski poznati muzičari – srpska violončelistkinja Maja Bogdanović, internacionalni kompozitor i majstor izvođač na bandoneonu Marselo Nisinman, englesko-holandski violinista Danijel Rouland, ukrajinska pijanistkinja Nataša Kudricka, kontrabasista Zoran Marković, kao i italijanski gitarista Alberto Mezirka.

Ovaj koncert se realizuje u organizaciji Centra za muziku Kolarca kao deo ciklusa „Kolarac – tvoj svet muzike“, a na njemu će biti izvedena ne samo Pjacolina dela, već i kompozicije inspirisane njegovim stvaralaštvom.

Astor Pjacola (1921-1992) bio je čuveni argentinski kompozitor i izvođač na bandoneonu. Muzikom je počeo da se bavi veoma rano, a Simfonija napisana za filharmoniju Buenos Ajresa 1954. godine donela mu je stipendiju za studije kompozicije u Parizu.

Na predlog svoje profesorke Nađe Bulanže, okrenuo se stvaranju dela u žanru „novog tanga“ (nuevo tango), pa je u rodnom Buenos Ajresu oformio male sastave koji su izvodili njegova dela („Buenos Ajres kvintet“, „Tango nuevo oktet“).

Tango je, zahvaljujući Pjacoli, povratio staru popularnost u Argentini i stekao svetsku slavu, i kompozitora su slavili kao „spasioca tanga“.

Pjacola je potpisao oko 750 dela različitih žanrova i stilova, među kojima ima i filmske muzike – komponovao je muziku za ostvarenja „Proslavljeni leševi“ i „Anri IV“, dok je glavna tema – numera čuvenog filma „Dvanaest majmuna“ (1995) reditelja Terija Gilijama, inspirisana njegovim delom „Suite Punta del Este“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar