Foto: Promo

Samostalna izložba "Slike" likovnog umetnika Gorana Rakića biće otvorena 20. juna u 20 časova u Galeriji Kvart BW, saopštili su organizatori.

Izložba dela slikara, koji je na umetničkoj sceni Srbije prisutan od 1988, trajaće u galeriji Kvart do 30. juna.

Goran Rakić predstaviće se publici najnovijom serijom slika na velikim formatima, njih 14, koje su svojevrsna sinteza svih umetnikovih iskustva – od crteža, monohromije, do kolorita, a veoma bitna odrednica umetnikovog opusa jesu sami nazivi radova, poput „Dvoje“, „Kišni dan“, „Kola doktora Kostića“…

Period u kome je Rakić stasao kao autor, kraj osamdesetih godina prošlog veka, obeležen je pojavom nove slike i zanemarivanjem stare podele na prezentativno (nefigurativno) i reprezentativno (figurativno) slikarstvo.

Foto: Promo

Ekpresivnost je posledica vizuelnog i emotivnog doživljaja stvarnosti u duhovitom i pronicljivom umu autora. To nije ona nerazumna i neukrotiva bujica nagona, već veoma znalački izbalansirana kompozicija sačinjena od misli, boja i linija, gde svaki potez ima svoje mesto, sve je postavljeno sa merom koja odiše harmonijom – reči su kustoskinje Ksenije Marinković, zabeležene u katalogu.

Foto: Promo

Goran Rakić je rođen 22. februara 1956. godine u Kragujevcu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, a postdiplomske studije u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti. Član je Udruženje likovnih umetnika (ULUS) od 1987, a bio je redovni profesor na FILUM-u u Kragujevcu, gde i danas živi. Iza Rakića je tridesetak samostalnih izložbi širom Srbije i Jugoslavije, ali i u Parizu i Vašingtonu, dok se njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama i muzejima.

Bonus video: Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar