Kokan Mladenović. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Maja Pelević je napisala komad o nama. Otkud, onda, konji u naslovu? Kako smo to dozvolili sebi da na leđima nosimo sav šljam ovoga sveta, koji uživa u sedlu dok se mi znojimo, kasamo, galopiramo i poslušno idemo tamo gde nam se kaže, komentariše za Nova.rs reditelj Kokan Mladenović predstavu "Konji ubijaju, zar ne?" u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica koja će večeras u 20 sati premijerno biti izvedena u Velikoj sali Kulturno informacionog centra "Budo Tomović".

– „Sve su životinje ravnopravne, samo su neke ravnopravnije od drugih“, kaže Orvel. E, pa baš te „ravnopravnije od drugih“ moramo da zbacimo sa sebe pre nego što završimo u nekoj klanici. „Ko bude jeo moje meso – osetiće ukus slobode!“, izgovara glavna junakinja našeg komada, na kraju predstave. Taj zaboravljeni ukus slobode je ono što bih voleo da vam ostane u ustima, da bismo, jednom, opet postali ljudi – dodaje Mladenović.

Predstava je inspirisana romanom „Konje ubijaju, zar ne?“ Horasa Mekoja po kojem je snimljen film u režiji Sidnija Polaka, a Pelević je napisala savremenu verziju, u duhu našeg vremena.

Na čelu glumačkog ansambla je specijalni gost Emir Hadžihafizbegović, a ostale uloge igraju Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branka Femić Šćekić, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović.

Kako je najavljeno, „Konji ubijaju, zar ne?“ je kompleksan komad u svakom segmentu, i produkciono i glumački.

Za scenografiju je zadužena Andreja Rondović, za kostimografiju Lina Leković, a za muziku Irena Dragović. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Miloš Isailović, svetski priznati igrač savremenog plesa i klasičnog baleta. Muziku izvodi bend Banny the Dog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare