Kokan Mladenović. Foto: NOVA S

Predstava Kokana Mladenovića "Aplikacija Voland“ u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Šabačkog pozorišta premijerno je izvedena na festivalu “Purgatorije“ u Tivtu.

Predstava je igrana na sceni letnjikovca Buća. Tekst i dramaturgiju, kako se u najavi navodi, „multimedijalne pozorišne predstave za publiku i pametne telefone“ uradila je Milena Minja Bogavac. Uloge tumače Kristina Pajkić, Jelena Ilić, Miloš Vojnović i Aleksandar Jovanović. Marko Grubić je bio zadužen za originalnu muziku, dok kostimografiju i dizajn scene potpisuje Aleksandra Pecić.

“Aplikacija Voland“ se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru. Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da učestvuje u igrama, odabiru dizajna scene, i glasanju za omiljene junake, čime se direktno utiče na dalji tok scenske radnje.

’Aplikacija Voland’ bolno otrežnjujuće djeluje na gledaoce kojima minuciozno otkriva sve zamke viskokotehnološkog života kojeg danas živimo, po pravilu ga samo uzimajući ‘zdravo za gotovo’, pišu između ostalog u osvrtu na predstavu podgoričke „Vijesti“.

Ovaj aspekt predstave funkcioniše kao klasična “navlakuša”, navodi se dalje u tekstu, „kakvima se služe i brojni sadržaji na internetu i aplikacije koje svakodnevno koristimo ili krajnje nekritički, instaliramo na svoje mobilne telefone…“

„Baš u u pravom maniru prosvetiteljske misije i snage javne reči pozorišta kao prvog masmedija i masovnog edukativnog sredstva, kakvim se taj vid umetnosti afirmisao još od svojh drevnih početaka u antičkoj Grčkoj. Kapa dole, maestro Mladenoviću!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar