Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kompozitor Džon Vilijams i bivši izvršni direktor Diznija Robert Bob Ajger bila su poslednja imena kojima je titulu počasnih vitezova odobrila kraljica Elizabeta Druga uoči smrti.

Britanska kraljica, koja je preminula 8. septembra, pre nego što je izdahnula u 96. godini, aminovala je da ordene počasnih vitezova britanske monarhije ponesu slavni američki kompozitor Džon Vilijams i nekadašnji izvršni direktor kompanije „Dizni“ Robert Bob Ajger, preneo je BBC.

Vilijamsa, koji je rođen samo četiri godine nakon najdugovečnijeg britanskog monarha i sada je uveliko „zagazio“ u 91, Elizabeta Druga nagradila je zbog doprinosa filmskoj muzici, a Ajgera za doprinos odnosima, prevashodno kulturnim, Velike Britanije i Amerike.

Džon Vilijams je jedan od najvećih kompozitora filmske muzike na svetu, iza kojeg su brojne nagrade tokom višedecenijske karijere, uključujući i pet Oskara.

„Odgovoran“ je za čuvenu muziku iz „Ratova zvezda“, koju je Američka akademija za film proglasila najboljom svih vremena, i uvršćena je u Kongesnu biblioteku kao kulturno, istorijski i estetski značajno delo.

Takođe, i za onu iz „Supermena“, „Ajkule“, „Bliskih susreta treće vrste“, „E.T. vanzemaljca“, serijala o „Indijani Džonsu“, „Šindlerove liste“, „Spasavanja redova Rajana“, blokbastera „Sam u kući“, „Parka iz doba jure“ ili iz prva tri ostvarenja iz serijala o „Hariju Poteru“…

Džon Vilijams i Stiven Spilberg Foto:Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Pored toga što radi na petom nastavku „Indijane Džons“, komponovao je nedavno muziku za autobiografski film Stivena Spilberga „The Fabelmans“, koji je polovinom meseca dobio priznanje publike Filmskog festivala u Torontu, nametnuvši se tako kao favorit u predstojećoj sezoni nagrada.

Nedavno je Vilijams izjavio:

– Voleo bih da budem ovde i za sto godina i vidim šta ljudi rade s filmom, zvučnim i vizuelnim efektima. Mislim da je sjajna budućnost pred filmskom muzikom!

Bob Ajger Foto:Image Press Agency/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Ajger je radio kao predsednik Ej-Bi-Si-ja i operativni direktor Capital Cities/ABC-ja, da bi 2000. godine bio imenovan za predsednika „Diznija“. Tokom petnaestogodišnjeg mandata proširio je Diznijev spisak intelektualne svojine i prisustvo na međunarodnim tržištima. Nadgledao je kupovinu Piksara, Marvel intertejmenta, Lukasfilma, radio je na osnivanju Diznilenda u Hongkongu i Šangaju, a bio je i pokretač Volt Dizni animejšn studija.

Bonus video: Volt Dizni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar