Foto: Andrew Eaton / Alamy / Alamy / Profimedia, Staffan Löwstedt/SvD / AFP / Profimedia

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biće proglašen danas oko 13 časova, a kladionice uveliko računaju kvote za svakog potencijalnog laureata.

Nagrada ide u ruke „osobi koja je u oblasti književnosti proizvela najistaknutije delo u idealnom pravcu“. O nagradi odlučuje Švedska akademija, grupa od 18 ljudi koju čine švedski pisci, lingvisti, književnici, istoričari i istaknuti pravnik.

Kladionica “Nicer Odds”, koja poredi kvote brojnih kladionica, pokazala je da najveće šanse za pobedu imaju kineska spisateljica Can Ksue i norveški pisac Jun Fose. Na jedan uložen evro na pobedu Fosea ćete dobiti šest, a za Ksue pet.

Foto: Juan Manuel Serrano Arce / Zuma Press / Profimedia

Prošle godine Nobela je osvojila Ani Erno, tako da bi i pored dobrih kvota Kineskinje bilo veliko iznenađenje da ponovo žena osvoji najveću nagradu za književnost. Takođe na listi “Nicer Odds” u vrhu se nalaze i australijski pisac Džerald Marnejn sa kvotom osam, Mađar Laslo Krasnohorkai sa kvotom devet, rumunski književnik Mirčea Kartaresku i kenijski autor Ngugi va Tiongo sa 12.

Foto: EPA-EFE/Juan Herrero

Tu su i Izraelac David Grosman sa kvotom 15, koliko imaju i svetske književne zvezde Haruki Murakami, Salman Ruždi i Mišel Uelbek.

Kanadska pesnikinja En Karson je prošle godine bila u samom vrhu, a ovog puta njene kvote variraju između 10 i 22. Tomas Pinčon takođe figurira kao ime koje bi trebalo da dobije Nobela, on ima kvote između 12 i 23. Zanimljivo je da je i norveški bestseler pisac Karl Uve Knausgor ponovo na listi, doduše, sa najmanjom kvotom 20.

Karl Uve Knausgor Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Poznati američki pisac Don De Lilo nema velike šanse sa kvotom 26, a ni kanadska spisateljica Margaret Atvud sa kvotom 28.

Svake godine Švedskoj akademiji pošalje se oko hiljadu predloga imena pisaca, dok se vrati njih oko 200. Akademija mora predloge da dobije do 1. februara, posle čega ih proverava Nobelov komitet. Do aprila, Akademija pravi uži izbor u kojem se nalazi oko 20 kandidata.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Do maja, Komitet odobrava pet glavnih kandidata. Sledeća četiri meseca, Akademija čita i analizira opuse petorice autora. U oktobru, članovi Akademije glasaju, a kandidat koji dobije više od polovine glasova dobija nagradu. Niko ne dobija nagradu ako na popisu nije barem dva puta, što dovodi do toga da su neki autori bili kandidati godinama i da se njihov rad redovno ocenjivao.

Bonus video: Alfred Nobel – od pronalaska dinamita do čuvenog svetskog priznanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar