Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Dragan Mujan/Nova.rs, Promo/fcs.rs

Posle dugo vremena smo odglavljeni, prva je reakcija direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića na rešenje o imenovanju predsednika i članova UO FCS-a.

Na poslednjoj sednici Vlade Srbije doneto je rešenje o imenovanju predsednika i članova Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. I u Upravni odbor FCS-a imenovani su Miroslav Lekić, diplomirani režiser, ujedno i predsednik, a kao članovi: Sonja Damjanović, glumica, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Nenad Okanović, diplomirani glumac i producent, Nenad Janković, multimedijalni umetnik, Anđelija Andrić, saradnik za kinematografiju – međunarodnu saradnju, plasman i promociju u Filmskom centru Srbije.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije. Kad politika diktira kulturu, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Gordan Matić Foto: Nova S

– Iskreno se radujemo što konačno imamo Upravni odbor i što će biti usvojen plan i program rada Filmskog centra Srbije za 2023. A time ćemo moći da pristupimo realizaciji godišnjeg ugovora o realizaciji plana i programa, koji podrazumeva konkurse, zaduženja domaćih festivala, međunarodne obaveze, našu izdavačku delatnost, medija desk… Posle dugo vremena smo odglavljeni. Ovo je pozitivna stvar, jer nam je zaista bio potreban Upravni odbor. Vrlo je teško bilo raditi više od 15 meseci bez UO i u ovim uslovima i nadam se da se vraćamo u stanje normale – kaže za Nova.rs direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Rešenje o imenovanju predsednika i članova UO FCS- a usvojeno je na sednici Vlade Srbije 6. aprila, kojom je predsedavala Ana Brnabić. U UO FCS našli su se tako jedan reditelj, jedna glumica, glumac, poznat po seriji „Selo gori, a baba se češlja“ i muzičar, ali i multimedijalni umetnik, najpoznatiji kao frontmen Zabranjenog pušenja, odnosno The No Smoking Orchestra koji u tandemu realizuju seriju „Složna braća: Next Generation“ i kviz „Ja volim Srbiju“. A tu su i dva imena koja su bila i u prethodnom sastavu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. To su Miroslav Lekić, koji je s mesta člana UO FCS-a avanzovao u predsednika ovog tela, i Anđelija Andrić, zaposlena u Filmskom centru, koja je 2021. podnela ostavku na članstvo u Upravnom odboru nakon skandala s Pozivnim konkursom za eminentne reditelje.

Podsetimo, krajem novembra 2021. Upravni odbor Filmskog centra Srbije kojeg su činili, u svojstvu predsednice Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Miroljub Stojanović, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović, bez obrazloženja, odbio je predlog Konkursne komisije da se finansijski podrže filmovi „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika. Uoči same sednice Erdeljanović je, iz privatnih razloga, podneo ostavku, a Perovićeva je to učinila nakon što je saopštena odluka da se odbije predlog Konkursne komisije za dodeljivanje sredstava ostvarenjima „Škartovi“, „Doktor D“ i „Sloboda ili barbarizam“.

Miroslav Lekić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Usledile su ostavke Miroljuba Stojanovića i Anđelije Andrić, potom i Aleksandra Conića, da bi onda preminuo Živković. I Filmski centar Srbije je više od 15 meseci funkcionisao bez UO, što je umnogome blokiralo rad ove institucije, a samim tim i srpske kinematografije.

Lekić, jedan od retkih koji nije podneo ostavku i, uz Jakonića i Trivanovu čekao novu odluku Vlade Srbije apropo Upravnog odbora FCS za Nova.rs je svojevremeno komentarisao da za razliku od nekih veoma glasnih „bundžija“ koji se žale na cenzuru, nikada nije imao želju da bude „gospodar“ srpske kinematografije, dodavši:

Nema nikakvog govora o bilo kakvom obliku cenzure ili političkog proganjanja određenih autora, koji inače već godinama od iste ove države dobijaju sredstva za realizaciju svojih filmova.

Bonus video: FCS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar