Nominacije za Oskara Foto:Tanjug/Netflix/Disney/Searchlight/Warner Bros./A24/Universal/Focus/Paramount/Neon/Orion-United Artists via AP

Američka akademija filmskih umetnosti i nauke dodeliće večeras nagrade Oskar na 95. ceremoniji u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Kritičar “Njujork tajmsa”, uoči svečane ceremonije, predviđa ko su glavni favoriti za osvajanje ove prestižne filmske nagrade.

Najveći broj nominacija na večerašnjoj svečanoj ceremoniji dodele Oskara imaju filmovi: “Sve u svoje vreme” (Everything Everywhere All At Once) – 11, “Na zapadu ništa novo” (All Quiet on the Western Front) i “Duhovi ostrva” (The Banshees of Inisherin), po devet i „Elvis“ osam.

Najbolji film

– „Sve u svoje vreme“, „Duhovi ostrva“, „Fabelmanovi“, „Tar“, „Top Gun: Maverik“, „Avatar: Put vode“, „Elvis“, „All Quiet on the Western Front“, „Žene pričaju“ i „Trougao tuge“

Pre nego što je počela sezona dodela, ko bi pomislio da će “Sve u svoje vreme” preći put od autsajdera do favorita?

Foto:promo

Na kraju krajeva, to je miks naučne fantastike i komedije sa borilačkim veštinama, nije baš ono što vam pada na pamet kada pomislite na mamac za Oskara, piše Kajl Bjukenen, kritičar “Njujork tajmsa”. Pa ipak, ovaj ekscentrični hit je imao dovoljno srca i domišljatosti da zasluži vrhunska priznanja od strane udruženja glumaca, pisaca, producenata i reditelja, što su još samo četiri druga filma u istoriji uspela. Svi ti filmovi su osvojili Oskara za najbolji film, a “Sve u svoje vreme” je u poziciji da ostvari isti podvig.

Imajući to u vidu, deo starijih glasača u Akademiji zbunjeni su time, i oni će se verovatno odlučiti za klasični blokbaster poput „Top Gan: Maverik“ ili posebno Netfliksove sage o Prvom svetskom ratu „Na zapadu ništa novo”, koji je iskočio u poslednjem trenutku i odneo pobedu za najbolji film na britanskim BAFTA nagradama. Pošto nijedan od ta dva filma nije zaradio nominaciju za Oskara za režiju ili glumu, mali su izgledi za pobedu nad filmom “Sve u svoje vreme”.

Najbolja režija

– Martin Mekdona – „Duhovi ostrva“, Danijel Kvan i Danijel Šajnert – „Sve u isto vreme“, Stiven Spilberg -„Fabelmanovi“, Tod Fild – „Tar“ i Ruben Ostlund – „Triougao tuge“

Foto: TANJUG/AP Photo/Chris Pizzello

Pošto su koreditelji filma “Sve u svoje vreme” Kvan i Šajnert dobili glavnu nagradu Udruženja američkih režisera, skoro sigurno će ponoviti ovde, kao što je to učinilo 17 od poslednjih 20 pobednika. Istina je da je Akademija nedavno bila sklona da podeli trofeje za najbolji film i najbolju režiju između dva filma, ali nije se pojavila ubedljiva alternativa Kvanu i Šajnertu. Iako će reditelj filma „Tar“ Fild prikupiti dosta glasova, a tradicionalisti su možda skloni da izaberu Spilberga, “Sve u svoje vreme” ima prednost – zaslepljeni su tehničkim dostignućima, koje obično donose pobedu.

Najbolji glumac

– Ostin Batler, Kolin Farel, Brendan Frejzer, Pol Meskal i Bil Naji

Scene iz filma The Whale Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Kolin Farel je divan u „Duhovima ostrva“, ali članovi Akademije će ga možda potceniti jer igra lik koji izgleda i govori kao Kolin Farel. Akademija je iznova i iznova pokazivala sklonost glumcima koji se transformišu, a ovde se takmiče dve takve kreacije. Frejzer je stavio protetiku da bi igrao pustinjaka od 200 kila u filmu „Kit“, ali najbolji glumac pobednik skoro uvek dolazi od nominovanog za najbolji film, a njegov film nije uspeo. U međuvremenu, Batler je igrao poznatu istorijsku ličnost (i čak je pevao) u filmu koji je na listi za najbolji film. Glasači imaju tendenciju da preferiraju nekog iskusnijeg u ovoj kategoriji, a 31-godišnji Batler bi bio jedan od najmlađih koji je ikada pobedio. Na kraju krajeva, ljudi neće imati ništa protiv da Frejzer pobedi. Sa 54 godine, njegov povratak u centar pažnje osvojio je Holivud i njegov govor bi sigurno bio jedan od najemotivnijih tokom večeri.

Najbolja glumica

– Kejt Blančet , Ana de Armas, Andrea Rajzborou, Mišel Vilijams i Mišel Jeo

Osim ako Rajzborou ne izvuče pobedu još šokantniju od njene iznenađujuće nominacije, ova kraljevska bitka se svodi na Blančet i Jeo. Obe žene su toliko fantastične u onome što će skoro sigurno biti njihove prepoznatljive uloge da se nadam da će biti izjednačen rezultat, ali mislim da će se vaga na kraju okrenuti ka Jeo. Blančet već ima dva Oskara, a prva pobeda za Jeo bi bila biti istorijska u kategoriji u kojoj nijedna obojena žena nije pobedila od Hali Beri pre više od dve decenije. Ako glasači žele da pruže nezaboravan trenutak ostvarenja snova koji će se spominjati godinama koje dolaze, izaberaće Jeo.

Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Džimi Kimel će treći put biti domaćin dodele Oskara. Kormilo je preuzeo 2017. i 2018, nakon čega su Oskari tri godine bili bez domaćina. Rejting dodele je opao poslednjih godina, iako je tokom prethodne dodele došlo do blagog poboljšanja sa prvom velikom ceremonijom nakon pandemije.

Bonus video: Dragan Jovićević – Očekuje nas neizvesna 94. dodela Oskara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar