Tanka linija – između leka i otrova, izložba, Muzej nauke i tehnike
Foto: Muzej nauke i tehnike/Promo

Stručno vođenje kroz izložbu "Tanka linija" u Muzeju nauke i tehnike biće održano 5. maja s početkom od 17 časova, dok će sat kasnije uslediti predavanje dr Šimona Đarmatija "Baba Anujka - rađanje jedne knjige", najavljeno je iz ove institucije.

Izložba „Tanka linija“, čiji su autori Ivan Stanić, Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović, trajaće do polovine juna, a ovaj multidisciplinarni projekat osmišljen je s idejom da se kontekstualizuje dinamična granica između leka i otrova i ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća.

Tanka je linija između leka i otrova, a priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji. Pride je uzbudljiva i kontroverzna…

Kroz izložbu „Tanka linija“ 5. maja posetioce će voditi autori Jelena Manojlović, Ivan Stanić i Svetlana Mitrović, a predavanje dr Šimona Đarmatija o detektivskim arhivskim i terenskim istraživanjima osvetliće istinitu priču o najvećoj vračari i trovačici sa našeg prostora koja je zaorala otrovnu brazdu u banatskoj ravnici i unesrećila mnoge porodice, misleći pritom da čini dobra dela. To će biti i priča o otrovima koje je koristila (tatula, mišomor) povlačeći tako tanku liniju između života i smrti. Sve to činila je da bi stekla novac i moć. U selu Vladimirovcu rođeno je mnogo devojčica koje su nosile ime i prezime Ana Draksin, ali je samo jedna od njih postala baba Anujka. Na pitanje – koja od njih – odgovor će ponuditi predavanje 5. maja u Muzeju nauke i tehnike.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar