Vladan Matijević Foto: Vesna Petrović

Književnik Vladan Matijević dobitnik je prestižnog priznanja za sveukupno književno delo "Zlatni krst kneza Lazara", odlučio je žiri ovogodišnje manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije" koja se održava u Gračanici.

Predstavnici žirija ističu da Matijević pripada najistaknutijim srpskim prozaistima u vremenima kada se proza uveliko piše prema kalupima „kulturne industrije“.

– Matijević se kalupima poigrava, a skrajnuti junaci i njihovi mali svetovi obeleženi su groteskom i karikaturom kao merom opšte deformacije sveta i čoveka – piše u obrazloženju odluke.

Nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeljuje se od 1990. godine, a biće uručena Vladanu Matijeviću 27. juna na manifestaciji „Vidovdansko pesničko bdenje“ u Gračanici.

Vladan Matijević rođen je u Čačku, 16. novembra 1962. godine, gde i danas živi.  Objavio je sedam romana, dve zbirke priča, dve zbirke poezije, knjigu drama i knjigu eseja. Za svoje stvaralaštvo dobio je više književnih nagrada – Ninovu, „Meša Selimović“, „Isidora Sekulić“, „Bora Stanković“, „Kočićevo pero“, „Stevan Sremac“, „Danko Popović“. Za celokupno književno delo i značajan doprinos književnosti i kulturi 2019. godine dobio je nagradu „Ramonda serbika“. Zaposlen je u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Foto:N1

Pored nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeljena je i „Gračanička povelja“ pesniku Radetu Tanasijeviću iz Draževca kod Obrenovca, čiji život i pesnički rad, kako je navedeno u obrazloženju žirija, predstavljaju redak slučaj u srpskoj savremenoj književnosti. Priznanje „Kondir Kosovke djevojke“ pripalo je pesniku Miloju Radoviću iz Kraljeva, a „Pero despota Stefana Lazarevića“ pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Preoca kod Gračanice koji je među zapaženim mlađim srpskim piscima na Kosovu i Metohiji.

Žiri za dodelu likovnih nagrada odlučio je da ovogodišnje prestižno priznanje „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo dodeli slikaru Savi Rakočeviću rođenom u Peći. Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na Likovnoj koloniji pripala je akademskom grafičaru Nikoli Iliću iz Lepine kod Lipljana.

Bonus video: Ninova Nagrada Danici Vukićević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar