Svetislav Basara Foto:promo NSEPK

Treće nedelja Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu nastupiće 18. i 19. septembra Rambo Amadeus, Svetislav Basara, Kralj Čačka, Marta Đido, Maša Dabić i Filip Grujić.

Prve večeri (18. septembra), u Beogradskoj ulici će nastupiti dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara, a druge večeri „srpski Tom Vejts“, kantautor Kralj Čačka.

Prve večeri mini književnog festivala na različitim lokacijama u Podgrađu će biti realizovana i „Noć književnosti“, a predstaviće se autori iz osam evropskih zemalja: Aleš Čar (Slovenija), Tom Šulc (Nemačka), Marta Đido (Poljska), Frank Buis (Francuska), Žak Rišar (Belgija), Judit Sanislo (Mađarska), Nadija Teranova (Italija) i Maša Dabić (Austrija).

Jedan od najoriginalnijih muzičara ovih prostora, Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus predstaviće svoje „Večeri glomazne poezije“ 19. septembra. Osim njega, prostor dobijaju i mladi autori, poput dobitnika Sterijine i Mihizove nagrade, Filipa Grujića, u okviru programa „Novi glasovi“, u „Prostoru“.

Podgrađe Booktown biće zatvoren predstavom „Udarna vest”, autorskim projektom Minje Bogavac i Marka Grubića, takođe u Beogradskoj ulici. „Udarna vest“ se bavi fenomenologijom medija masovnih komunikacija u savremenom društvu.

Oba dana mini književni festival otvoriće u 17 časova Novosadska razmena knjiga, sada već tradicionalni događaj, koji će prvi put biti izmešten van Kulturne stanice Eđšeg, na otvorenom, na parking kod Vojne bolnice, gde će biti realizovan i program „Filmovane knjige“: „Džulijet“ po romanu Nika Hornbija i „Gde si nestala, Bernadeta?“ po romanu Marije Sempl. Program otvaranja nedelje književnosti u Podgrađu obeležiće i promocija knjige „Pričkice“ autorki Jovane Rebe i Jefimije Medić, u kafeu Bukowski i prva od tri panel diskusije novosadskih autora „Fabuloze“ koju će voditi Nikola Škorić u ulozi Borisa Fabule u „Prostoru“.

Od ponedeljka, 20. septembra, u okviru nedelje književnosti programi će biti realizovani u tri kulturne stanice, na Novom mestu na Detelinari i u knjižari Bulevar Books. U Kulturnoj stanici Mlin, 23. septembra, biće izvedena interaktivna predstava „Život Margite Stefanović”, autorki Nede Nosović i Ivane Antić, koja prikazuje različite segmente nekadašnje članice sastava Ekatarina Velika i jedne od najvećih umetnica ovih prostora, dok će imerzivna predstava „Alice in Wonderland“, autora Dimitrija Beljanskog, biti realizovana 21. septembra u Kulturnoj stanici Eđšeg. U Kulturnoj stanici Bukovac biće održana nova panel diskusija „Fabuloze“, 20. septembra, dok je treća diskusija planirana za 21. septembar u knjižari Bulevar Books.

Projekat Milana Tripkovića „Urbani simboli i signali: paralelni svetovi Novog Sada”, jedan od 30 odabranih projekata lokalne scene na konkursu za Kaleidoskop kulture, biće realizovan 22. septembra na Novom mestu na Detelinari (Rumenačka ulica). Novo mesto na Detelinari jedno je od ukupno 36 novih mesta u Novom Sadu, odnosno malih javnih površina uređenih u okviru projekta „Nova mesta“ koji Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ realizuje u saradnji sa lokalnim zajednicama i Društvom arhitekata Novog Sada, sa ciljem da se baš tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada.

Bonus video: Koncert Bajage i Instruktora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar