Foto:Promo

Međunarodni književni festival "Inđija Pro Poet 2020" biće održan od 1. do 4. juna, uz učešće više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 25 država, najavio je direktor manifestacije Miodrag Jakšić.

Program u kome će učestvovati domaći autori odvijaće se u Inđiji, a inostrani učesnici, zbog situacije prouzrokovane virusom Kovid-19, uključiće se putem interneta, precizirao je Jakšić.

Dobitnik glavne nagrade festivala „Gran Pri Pro Poet“ je srpska književnica Ljiljana Habjanović Đurović kojoj će priznanje biti uručeno na otvaranju manifestacije 1. juna u 13 sati, u zgradi Opštine Inđija. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović i Pero Zubac.

Pisac Gžegož Valčak iz Poljske dobio je Specijalnu nagradu ovogodišnjeg festivala koja podrazumeva objavljivanje knjige na srpskom jeziku, a biće dodeljene i četiri povelje, namenjene inostranim učesnicima festivala.

U programu festivala učestvovaće prozaisti, književni prevodioci i kantautori iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Kanade, Rumunije, Islanda, Kolumbije, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, SAD, Kipra, Francuske, Ukrajine, Egipta, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i Srbije, najavljuju organizatori.

– Festivalom „Inđija Pro Poet 2020“ želimo, kao i prethodnih godina, da afirmišemo naše književno stvaralaštvo, upoznamo našu javnost sa savremenim književnim tokovima u svetu, a Srbiju da predstavimo kao zemlju u kojoj postoje akteri u kulturi sa istančanim sluhom za važnost razvijanja i negovanja multikulturalnosti kroz negovanje književnosti i poetske reči – istakao je direktor festivala Miodrag Jakšić.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala „Inđija Pro Poet 2020“ su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, uz podršku „Književne radionice Kordun“, a pokrovitelj je Opština Inđija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar