Simo C. Ćirković Foto: Portalibris

Povodom dvesta godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića (16. septembar 1823 – 10. jun 1868) izdavačka kuća Portalibris objavljuje drugo, dopunjeno izdanje knjige Sima C. Ćirkovića "Knjaz, dama i Evropa".

U ovoj biografiji kneza Mihaila autor Simo C. Ćirković bavi se prvenstveno nekim od centralnih momenata iz kneževog javnog i privatnog života: stupanjem na vlast, pozicioniranjem na evropskoj političkoj sceni, borbi sa unutrašnjim protivnicima, i kompleksnim odnosom sa ocem, bračnim problemima sa kneginjom Julijom i ljubavnom vezom sa rođakom Katarinom.

„Knjaz, dama i Evropa“ je plod autorovog višedecenijskog rada na proučavanju istoriografskog i arhivskog materijala o knezu Mihailu, ali posebno mukotrpnog istraživanja privatnih prepiski, dokumenata i do sada nedostupnih podataka, koji zajedno čine kompleksni mozaik u čijem se centru izgrađuje figura srpskog vladara na pozadini geopolitičke evropske scene.

Akcenat ove knjige je na rasvetljavanju sudbine prerano stradalog srpskog kneza i oslikavanju njegovog melanholičnog duha i moderne orijentacije. Jasno se prikazuje atmosfera tog vremena u Srbiji, ali i skriveni motivi mnogih opasnih ličnosti iz kneževog okruženja. Otkriva se i unutrašnja, lična rastrzanost jednog modernog, evropski orijentisanog čoveka pred izazovima vladavine zemljom koja je vekovima okrenuta ka Istoku.

Dan kneza Mihaila Obrenovića obeležava se danas u Beogradu i celoj zemlji, a tim povodom u pozorištu na Slaviji biće odigrana predstava „Što se bore misli moje“ po tekstu Zlate Tipold. Uloge u ovoj predstavi tumače Nebojša Đorđević i Dragana Obradović, koji potpisuju i režiju i dramatizaciju.

Foto: Promo

Komad je premijerno izveden u decembru prošle godine i na stalnom je repertoaru pozorišta “Slavija”, a odigrana je i pred brojnom publikom u Srbiji, ali i Hrvatskoj i Crnoj Gori.

– Istorijska melodrama, pored verodostojnog prikazivanja prošlosti, bavi se i odnosom vladarskog para koji je bio izuzetno interesantan, o teškim istorijskim i društvenim okolnostima koje narušavaju idilu zaljubljenog kneževskog para, o izgnanstvu, prevari, žrtvi i odgovornosti  poručuju autori.

Predstava je nastala u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije usled želje autorskog tima da se očuva sećanje na teški, izrazito značajni, ali i oslobodilački period srpske istorije u 19-om veku. Iz umetničke želje i patriotske motivacije da se teatarski oživi veliki, voljeni i tragično postradali srpski knez Mihailo Obrenović, kao i njegova kontroverzna, ali posvećena supruga Julija Hunjadi Obrenović, ova predstava se pažljivo i temeljno bavi istorijskim činjenicama i okolnostima u kojima je knez živeo i delovao, navodi se u saopštenju.

Foto: Promo

Komad sublimira najvažnije i najistaknutije događaje, kako njihovog ličnog života, tako prilika i neprilika u čitavoj Srbiji i Evropi u periodu između 1858. i 1868. godine. Od Mihailovog boravka u izganstvu, preko povratka na vlast, do stravičnog atentata.

Bonus video: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar