Foto:Promo/Portalibris

Izdavačka kuća Portalibris objavila je novu knjigu dokumentarne proze autora Sima C. Ćirkovića – „Beograđanke”.

Autor ovoga puta bira vrlo zanimljivu stranu kulturne istorije: kakvu ulogu u identitetu jednog grada imaju njegove dame? U svojevrsnom leksikonu autor donosi niz portreta čuvenih žena koje su odigrale ključnu ulogu u kreiranju beogradskog duha i bez kojih bi istorija prestonice bila daleko manje glamurozna i intrigantna. Sve ove dame bez kojih je Beograd nezamisliv, svaka u svom vremenu, svojim intelektualnim, profesionalnim, umetničkim izrazom oblikovale su gradski život.

Autor Simo C. Ćirković, analizirajući specifičan duh beogradskih dama, koje uspevaju da spoje najbolje sa Istoka i Zapada, i pišući o onim najneobičnijim i najistaknutijim, odgovara na pitanje ko su Beograđanke i u čemu je tajna njihovog senzibiliteta, šarma i neodoljivosti.

Počev od Beograđanki koje su igrale važne uloge kroz istoriju, kao što su kneginja Ljubica, Jelisaveta Načić, Beta Vukanović, do savremenih prestoničkih ikona i simbola ženstvenosti, seksepila, uspeha i integriteta, među kojima su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Anica Dobra i mnoge druge, Simo C. Ćirković slika skrivenu istoriju jedne metropole.

U ovoj knjizi čitaćete o tome ko su prestoničke ikone i kako su svojim temperamentom, prefinjenim manirima i besprekornim stilom uticale na razvoj Beograda od turske kasabe do prave prestonice kulture, umetnosti i mode.

Simo C. Ćirković (1951), dugogodišnji je novinar i istoriograf. Napisao je nekoliko monografskih studija, među kojima su Knjaz Mihailo Obrenović – život i politika, Patriciji i pustolovi, Kalemegdanske senke, Marsejski krst kralja Aleksandra, Oganj i nada, Tri boje fraka, kao i knjigu dokumentarne proze Hefestov krug (strukture tajnih službi od Apisa do Rankovića).

Bonus video: Jelena Novaković i Milorad Miki Damjanović – Prvih 10 godina festivala „Dani Danila Lazovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar