Foto:Matt Hrkac / AFP / Profimedia

Dvoje klimatskih aktivista uhapšeno je u nedelju nakon što su zalepili šake za Pikasovu sliku u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu.

Aktivisti su se zalepili za staklo Pikasovog „Masakra u Koreji“, a stajali su pored banera na kojem je pisalo „Klimatski haos = rat i glad“, naglašavajući vezu između klimatskog sloma i ljudske patnje, piše CNN.

– Ako nastavimo ovim putem, suočićemo se sa kolapsom svega što nam daje našu sigurnost, što će dovesti do sukoba – poručili su aktivisti, citirajući prirodnjaka i TV voditelja Dejvida Atenboroa.

Foto:Matt Hrkac/via REUTERS

Policija Viktorije saopštila je da veruje da su demonstranti ušli u prizemlje galerije i da su se zalepili za sliku oko 12.40 časova. U pitanju su 49-godišnja žena iz Južnog Velsa i 59-godišnji muškarac iz predgrađa Melburna i oni su uhapšeni nešto posle 14 časova. Iz galerije su saopštili da nijedno umetničko delo nije oštećeno.

Klimatske promene su na putu da transformišu život na Zemlji kakvog poznajemo, i ukoliko se globalno zagrevanje dramatično ne uspori, milijarde ljudi i drugih vrsta će dostići tačke u kojima više neće moći da se prilagode novoj normalnosti, navodi se u UN izveštaju objavljenom ove godine. Na osnovu višegodišnjeg istraživanja stotina naučnika, izveštaj je otkrio da su uticaji klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom veći nego što se ranije mislilo, a autori izveštaja upozoravaju da se ovi uticaji dešavaju mnogo brže nego što su naučnici očekivali pre 20 godina.

Foto:William WEST / AFP / Profimedia

Ovo nije izolovan slučaj kada je reč o sličnim potezima aktivista. Poslednjih nekoliko meseci bilo ih nekoliko i to u različitim galerijama u svetu.

Bonus video: Veliki umetnik čija smo dela posmatrali „drugačijim“ očima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare