Foto: Twitter/Just Stop Oil

Aktivisti "Just Stop Oil" prekinuli su otvaranje "BBC Proms" u Rojal Albert Holu nakon što su istrčali na binu, ispalili topove sa konfetama i oglasili vazdušne trube.

Par je skinut sa bine za nekoliko trenutaka nakon što su razvili svoje narandžaste transparente. Grupa klimatskih aktivista napisala je na Tviteru:

– Ispalili su konfete i zatrubili, zahtevajući od vlade Velike Britanije da odmah obustavi sve nove saglasnosti i dozvole za naftu i gas. Pokušali su da se obrate publici pre nego što su nasilno uklonjeni.

Jedan od napadača bila je Kejt Logan, 38, iz Londona.

– Pre mnogo godina pevala sam sa omladinskim horom u Albert Holu, ne sluteći da ću jednog dana poremetiti nastup ovde kako bih skrenula pažnju na planetarnu krizu u kojoj se nalazimo svi. Ali, do toga je došlo. Naši lideri i štampa su nas izneverili i to traje decenijama, a sada je na običnim ljudima da zahtevaju promene koje su nam potrebne – naglasila je na Tviteru Logan, prenosi „Gardijan“.

Pia Bastide, 29, iz Londona, takođe je bila uključena u demonstracije.

– Žao mi je što govorim o tome, ali uobičajeni posao više ne funkcioniše. Ne možemo više da ignorišemo ovu krizu kada ekstremne temperature trenutno prže Evropu. Prošle nedelje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija rekao da je klimatska kriza ’van kontrole‘. Odbijam da prihvatim da se moja budućnost prodaje za jednu po jednu novu licencu za naftu, a ja ne radim ništa – kazala je Bastide.

Trojica aktivista “Just Stop Oil” prekinula su i početak emisije “The Last Leg” na Kanalu 4, koja se emituje uživo.

Aktivisti su poprskali narandžaste konfete na setu i predali domaćinima Adamu Hilsu, Aleksu Brukeru i Džošu Vidikombu narandžaste prsluke Just Stop Oil pre nego što ih je odvelo obezbeđenje.

Prošlog meseca, demonstranti Just Stop Oil prekinuli su nastup tokom operskog festivala u Glindbornu u Istočnom Saseksu, a prekinuti su i Vimbldon, London Prajd i Ashes kriket meč poslednjih nedelja.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“ Aktivisti „uneredili“ Moneovo remek-delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar