Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

Klimatski aktivisti ponovo su se pokrenuli u Austriji, te su danas u Muzeju Leopold oskrnavili sliku poznatog austrijskog umetnika Gustava Klimta.

Dva muškarca, članovi grupe „Poslednja generacija“, u muzeju u centru Beča, prosuli su crnu boju na Klimtovu sliku „Smrt i život“, koja je zaštićena staklom, piše „Dejli mejl“. Potom je jedan aktivista zalepio svoju ruku za ram slike, a obezbeđenje je evakuisalo čitav sprat na kojem je došlo do incidenta, te je pozvana policija.

Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

Boja sa stakla je uklonjena, a stručnjaci proveravaju da li je tečnost dotakla vrednu sliku. Iz Muzeja poručuju da treba da se utvrdi da li je slika oštećena.

Povodom dana Svetog Leopolda, zaštitnika Beča i Donje Austrije, danas je muzej imao dan otvorenih vrata, a sponzor je bila naftna kompanija.

I pored detaljne kontrole i obaveze da se ostave sve torbe na garderobi, aktivisti su uspeli da unesu tečnost u termosu koji su sakrili ispod odeće. Aktivisti su, preko svog Tviter naloga, na kojem su objavili video snimak i slike akcije, poručili da su nove bušotine nafte i gasa „smrtna presuda za čovečanstvo“.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“ Aktivisti „uneredili“ Moneovo remek-delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar