MIja Aleksić i Gordan Kičić/Foto: printscreen youtube; Zoran lončarevic

Mija Aleksić je glumio bilo komične bilo dramske uloge sa čistom oštrinom, igrao je na ivici, bio je smeo u svojoj glumi, kaže za portal Nova.rs Gordan Kičić, ovogodišnji laureat nagrade "Mija Aleksić - Biti glumac".

Ovo priznanje dodeljuje se za izuzetan doprinos umetnosti glume a biće uručena u okviru manifestacije „Dani Mije Aleksića“ koju organizuju opština Gornji Milanovac i Kulturni centar od 26. septembra do 9. oktobra. Osnovana je pre dve godine u čast velikana srpskog glumišta Milosava Mije Aleksića (1923 – 1995), koji je rođen u Gornjoj Crnući kod ove varoši. On je, kako su naveli organizatori, zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

– Drago mi je što sam dobio nagradu koja nosi njegovo ime jer sam ga upoznao još kao dete u Tribunju, pored Vodica, divnom mestu u Dalmaciji. Tamo smo provodili mnogo vremena, on je voleo da peca, a mi klinci smo se uveče okupljali oko njega i slušali njegove priče. Kada sam porastao gledao sam ga u filmovima, serijama, i shvatio koja je veličina. Srećan sam što se na neki način opet susrećem sa njim – priča Kičić.

Po njegovim rečima, biti glumac znači ostati dosledan sebi, razmišljanju u umetnosti, pronalaziti radost igre, biti pošten prema tom poslu.

Odluku o dobitniku nagrade „Mija Aleksić – Biti glumac“ doneli su glumci Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić, prethodni laureati. U svojom obrazloženju su istakli:
„Gordan Kičić je tokom svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija kako dramskih tako i komičnih, često i unutar jedne iste uloge vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka. Njegovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se pepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti“.

Gordan Kičić ističe da ima sreće što može da radi ovaj posao.

– Voleo bih da i dalje dobijam uloge u dobrim predstavama, filmovima, serijama. I da radim sa fenomenalnim kolegama i rediteljima. Samo da se nastavi u tom pravcu istim ritmom – zadovoljno kaže glumac.

Uskoro, tačnije 17. oktobra kreće emitovanje njegove serije „Mama i tata se igraju rata“ koju je režirao, producirao i u kojoj naravno glumi. Reč je o nastavku njegovog filma „Realna priča“.

– Režirao sam prvih pet epizoda, koje se i otprilike poklapaju sa filmom, a ostalih pet koje su nove radio je reditelj Vladimir Tagić, koji je režirao seriju „Jutro će promeniti sve“ – objašnjava Kičić i dodaje da se raduje što su sve priveli kraju u roku jer su tokom pandemije koronavirusa radili post produkciju.

S uzbuđenjem očekuje i premijeru filma Duška Kovačevića „Nije loše biti čovek“ u kojem takođe glumi.

Što se njegovog angažmana u pozorišta tiče, ono za sada miruje.
– Na repertoaru su predstave manjeg formata, sa dva, tri glumca. Videćemo kako će se dalje odvijati situacija sa korona virusom. Komplikovano je ovo vreme, svi smo imali razne faze, i straha i nelagode, ali nekako moramo da prihvatimo to kao novu realnost, da se čuvamo i da idemo dalje – kaže popularni glumac.

Gordan Kičić (43) je rođen je u Beogradu gde je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine. Stalni je član Ateljea 212. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima je dva puta poneo priznanje „Car Konstantin“ na Filmskim susretima u Nišu, Nagrada za najboljeg glumca u novosadskoj Areni, “Zoranov brk” na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, “Zoran Radmilović” za glumačku bravuru na Festivalu Sterijino pozorje…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare