Foto: Violeta Popović/gminfo.rs

Glumcu, reditelju i producentu Gordanu Kičiću uručena je danas u Gornjem Milanovcu nagrada “Mija Aleksić - biti glumac”. Odluku o tome doneli su dosadašnji laureati Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić i Upravni odbor Kulturnog centra, a nagrada je uručena u okviru festivala Dani Mije Aleksića.

Piše: Violeta Popović

Pitali smo ovogodišnjeg dobitnika nagrade kako komentariše to što su njegove kolege Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić, na neki način, prenele Mijino ime i na njega.

– Meni ova nagrada privatno i poslovno puno znači. Pre svega zato što nosi u svakom smislu ime Mije Aleksića, a u profesionalnom zato što su mi kolege Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić dali tu nagradu, kao prethodni laureati i njeni nosioci. Drago mi je i zbog imena Mije Aleksića, da nakon toliko vremena jedan tako važan glumac dobije nagradu. Zahvalan sam Gornjem Milanovcu, njegovom gradu i porodici, koja se potrudila da ovo izgleda kako izgleda, i da se ne zaboravi njegovo ime, jer je on jedan od naših najvećih glumaca. To je poslovno. U obrazloženju nagrade moje kolege su rekle šta oni misle o meni i kako vrednuju moj rad. Mnogo mi znači što imam jednu vrstu, ne kažem poređenja, ali kažem nekog nasleđa od Mije Aleksića. I to je, takođe, poslovno – rekao je Kičić.

Foto: Violeta Popović/gminfo.rs

Ovogodišnji dobitnik istakao je da nagrada „Mija Aleksić – biti glumac“ ima kod njega i privatno posebno mesto.

– Što se tiče privatnog, moram reći da sam ja kao dete poznavao Miju Aleksića. Imali smo kuće na jednom hrvatskom poluostrvu koje se zove Tribunj, u Dalmaciji, i tamo sam provodio vreme sa njim i u njegovoj kući, kao i sa njegovom decom i porodicom. Neki krug se zatvorio. Siguran sam da bi Mija zaista bio srećan što sam ja dobitnik nagrade sa njegovim imenom – priča Kičić.

Kičić kaže i da su ga novinari, od kada je objavljeno da je dobio nagradu, pitali upravo šta znači biti glumac, što je i podnaslov ovog priznanja.

– Ne bi znao da to elaboriram i definišem nekim tačnim rečima. To je nešto što je u vama, što je dato i treba da budete zahvalani, i ja sam zahvalan što imam priliku da radim taj posao – kaže Kičić.

Sestričina Mije Aleksića: Bio je duša i srce

Otvaranju festivala prisustvovala je i Mijina sestričina Lidija Radovanović. Ona za ujaka kaže da je bio veliki čovek i da joj je ostao u predivnom sećanju.

Lidija Radovanović, sestričina Mije Aleksića Foto: Violeta Popović/gminfo.rs- Moj ujak je bio jedna duša i srce. Ostavio nam je u amanet da ga pamtimo po najlepšem. I ovo podneblje i ova njegova rodna gruda, koja i naša i moja, jer ovde su nam koreni. Srećni smo što smo ga imali i za ujaka, za oca, supruga i dedu. Tako da je meni svake godine puno srce kada dođe ova manifestacija. Veoma smo srećni kada nagrade odu u prave ruke, kao što je i ove godine otišla u ruke Gordana Kičića – kazala je Lidija Radovanović.

Foto: Violeta Popović/gminfo.rs

Briljantan dramski glumac, a vrhunski komičar, ali i sjajan pevač i strastveni slikar. Sve to bio je Milosav – Mija Aleksić u čiju čast su opština Gornji Milanovac i Kulturni centar organizovali Dane Mije Aleksića.

– Sjajnom glumačkom karijerom Mija je zadužio naš kraj. Svesni njegove veličine, a u želji da mu se na adekvatan način odužimo, opština Gornji Milanovac i Kulturni centar, kroz ovu nagradu i manifestaciju nastavljaju da čuvaju sećanje na njega, a ujedno na buduću generacije prenosimo taj njegov neverovatni životni i glumački duh – rekla je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika milanovačke opštine uručujući nagradu.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornjeg Milanovca, kazao je da mu je žao što se manifestacija odvija u ovakvim uslovima.

– Navikli smo da punimo sale u Danima Mije Aleksića, ali u svakom slučaju trudimo se da održimo vatru kulture u našem gradu – istakao je Arsić.

Mijina glumačka pravila

*l uvek počinji sve ispočetka.
*Smešno je ono što je istinito.
*Ne forsiraj ulogu, nego je postepeno osvajaj, ali sa strašću.
*Igraj estradu kao najvišu komediju.
*Daj sebi vremena da odigraš suštinu.
*Od smeha do suza jedan korak.
*Ceni reč, ali i ćutanje.
*Stotu predstavu igraj kao i prvu, ali bolje.
*Voli publiku, ali joj se ne udvaraj.
*Igraj za partnera jer on igra za tebe.