Katalin Ladik Foto:MSUV- Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Konceptualna umetnici, performerka, pesnikinja, glumica Katalin Ladik (1942, Novi Sad) ovogodišnja je dobitnica nagrade "Sava Šumanović" za likovnu umetnost, saopštio je žiri.

Kao neposredan povod za nagradu, žiri je naveo nedavno objavljenu knjigu Katalin Ladik „Mogu li živeti na tvom licu“, zatim za učešće na izložbi „Umetnost bez granice“ u Budimpešti, kao i za upravo zatvorenu veliku samostalnu izložbu „Ooooooooo-pus“ u Minhenu.

„Odrastajući u Novom Sadu u multietničkom, višejezičnom i multikulturalnom okruženju, njenu stvaralačku maštu u književnosti, u vizuelnoj umetnosti, u zvučnoj poeziji, u radio igrama i u performansima, podsticali su različite kulturne i narodne tradicije“, naveo je žiri.

Katalin Ladik je bila članica grupe „Bosch+Bosch“, a njeni konceptualni radovi izlagani su u jugoslovenskim galerijama i muzejima te u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Galeriji Tejt u Londonu, Muzeju Ludvig u Budimpešti.

Izlagala je na velikim manifestacijama poput Međunarodnog festivala zvučne poezije u Amsterdamu, Centru Pompidu u Parizu, u Njujorku i Baltimoru, u Kaselu.

Dobitnica je više značajnih domaćih i internacionalnih nagrada.

Katalin Ladik danas živi i radi u Budimpešti.

Bonus video: Zakoračite u blistavi um Mileve Marić Anštajn – Ova izložba u Novom Sadu nikog ne ostavlja ravnodušnim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar