Andrej Josifovski - PIJANISTA instalacija u Knez Mihailovoj
Foto:Screenshot/Instagram/pijanistq

Arhitekta i street art umetnik Andrej Josifovski, poznat kao Pijanista, koji je obeležio prošlu i ovu godinu svojim instalacijama predstavljenim na različitim lokacijama u Beogradu, izložio je danas u Beogradu delo pod nazivom „Kašika za gladne“.

U toku prošle godine u okviru serijala „Zlatno doba“ predstavio je na različitim lokacijama po gradu instalacije poput zlatnog Hrista, kao i zlatnog kontejnera, točka, testere, mešalice i cveta, koji je podsećao na četku za toalet. Svaka instalacija imala je posebnu poruku, a celokupni serijal inspirisan je, prema Josifovskom, konstatacijama da živimo u zlatnom dobu, odnosno neprekidnim ponavljanjem u medijima i na društvenim mrežama koliko nam sve dobro ide.

Pijanista je zaposlen kao asistent na Arhitektonskom fakultetu i pored arhitekture bavi se i crtanjem murala, koji oslikavaju ulice i mostove Beograda i drugih gradova u Srbiji.

Među poznatijim su mural junakinje romana leskovačkog pisca Stefana Tićmija Akiko, Plivač, Ronilac i Poruka u boci. Čuven je i po muralima poznatih ličnosti, a među istaknutijim su mural Nikole Jokića, Đure Jakšića, Dragana Jovanovića, kao i portret Novaka Đokovića na šljaci teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi. Oslikao je i veliki broj murala u inostranstvu, a njegov rad propraćen je i u svetskim medijima.

Josifovski je dobitnik nagrade „Future of the Emerging Europe Awards 2021“ u Briselu za delo „Sačuvajmo naš dom“ – portret Jovana Memedovića napravljen od 4.000 plastičnih flaša koji je „postavio“ na Savu, u cilju skretanja pažnje na zagađenost reka kao ozbiljan problem današnjice.

Bonus video:

Marčelo o zombi šetnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare