Nikola Velicki, Foto:Promo/Galerija kolektiv-Kolektiv u pokretu

Umetnik Nikola Velicki predstaviće se radom "Karton Network" 28. i 29. septembra i 1. i 3. oktobra, od 12 do 16 sati, u novom prostoru Grafičkog kolektiva, u ulici Dragoslava Jovanovića 11.

Reč je o trećem segmentu pop ap projekta, koji se priređuje u okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno…“ sa idejom da novi arhitektonski zapušten prostor Grafičkog kolektiva dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi, stoji u saopštenju.

Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

Foto:Promo/Galerija kolektiv-Kolektiv u pokretu

„Činjenicom da je Grafički kolektiv na novoj adresi u očekivanju adaptacije, delovalo mi je kao idealna prilika da napravim jedan vid instalacije koji je ustvari komunikacija sa trenutnim izgledom galerije. Ideja mi je da to ne bude klasični oblik izložbe, već da galerija postane moj izmešteni studio, otvorenih vrata za publiku, u kome bih realizovao svoje radove“, naveo je Nikola Velicki.

Početni impuls od koga bi krenuo, kako je pojasnio, su njegovi stariji crteži, svedenih formi, sa prisustvom figuracije i životinjskih motiva i tim elementima bi intuitivno gradio jednu scenu, a cela galerija bi bila format rada.

Foto:Promo/Galerija kolektiv-Kolektiv u pokretu

„Koristio bih jeftine materijale poput natron papira na kojima bih formirao crtež četkom, kao i kartone kojima bih gradio skulpturalne forme sa intervencijom crteža. Umesto otvaranja, biće zatvaranje izložbe kada će posetioci moći da elemente sa izložbe ponesu kući, a zauzvrat da doniraju sredstva po sopstvenoj želji. Ceo proces izrade biće snimljen i kasnije taj materijal montiran u kratki film“, naveo je Velicki.

Nikola Velicki (1983, Niš) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. u klasi prof. Miodraga Mlađovića. Doktorirao je na istom fakultetu 2018. kod prof. Vladimira Veljaševića.

Dobitnik je tri nacionalne nagrade iz oblasti grafike. Priredio je 16 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i preko 50 kolektivnih izložbi.

Član je ULUS-a od 2009. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu je asistent na Grafičkom odseku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar