Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište u Beogradu

Premijera predstave “Rat i mir” prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, po dramatizaciji Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, biće izvedena 30. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavili su danas na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

Svetislav Bule Goncić, v. d. direktor ove ustanove, rekao je da je roman „Rat i mir“, istorijsko delo, klasika. Nastalo je 1867. godine, i zauzelo je značajno delo u svetskoj literaturi. Zato, nastavio je, nije bilo lako postaviti na scenu tako kapitalno delo.

Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište u Beogradu

– Pisac je shvatao vreme u kojem se nalazi, kao i ono koje je bilo pre njega, i kao svaki genijalan pisac i vreme koje je došlo. Zato, nije lako suočiti se sa ovim komadom, ali srećan sam što radimo tako velika klasična dela. „Rat i mir” se ogleda u simboličnom, metaforičnom smislu, kao rat i mir u nama, u celom svetu, kao predstavnik načina razmišljanja, i na kraju krajeva kao onaj prostor između rata i mira gde je najjače trenje i gradi se prostor između mira i rata. Na osnovu tog romana se i stvarao žanr građanske drame, i opet to ključno nastaje u Rusiji, kao što su drame Antona Čehova, i sve to i danas živi – podsetio je Goncić, i dodao da je srećan što imamo reditelje koji sa ovim delima i temama mogu da se uhvate u koštac.

U velikoj glumačkoj podeli su Hadži Nenad Maričić (Grof Petar Pjer Kirilovič Bezuhov), Miodrag Krivokapić (Knez Nikolaj Andrejevič Bolkonski), Danilo Lončarević (Andrej, njegov sin), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Marija, njegova kćerka), Zorana Bećić Đorđević (Liza, žena kneza Andreja), Dušan Matejić (Grof Ilja Andrejevič Rostov), Bojana Stefanović (Grofica Natalija Rostova), Teodora Dragićević (Nataša, njihova kćerka), Nemanja Stamatović (Nikolaj, njihov sin), Nina Nešković (Sonja, njihova rođaka), Slobodan Beštić (Knez Vasilije Sergejevič Kuragin), Kalina Kovačević (Elen, njegova kćerka), Petar Strugar (Anatol, njegov sin), Vučić Perović (Boris Drubecki) i Nedim Nezirović (Napoleon Bonaparta).

Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište u Beogradu

Predstava će trajati tri sata, a biće prikazani svi ključni delovi romana. I sam reditelj je mislio, kako je rekao, da će komad trajati prilično duže.

– Velika je privilegija raditi ovaj roman. Zahvalan sam nacionalnom teatru koja je to prihvatila i podržala. Samo Tolstoj može da obrađuje toliko velikih tema, kao što je pitanje ljubavi, smrti, duše, ljudskog bića, smisla života i istorije, i sve to da u jednom komadu na hiljadu strana opiše. On je držao našu ekipu na okupu, koja je sada postala moj svet u sebi, sa sobom. Nikada nisam imao priliku da radim sa ekipom koja je posvećena i uronjena u materijal kao što je ovaj. A ovaj roman ima značaj za ovaj grad, zemlju i pozorište, nisam slučajno napravio tu gradaciju, kada ponovo bukti rat u Evropi i kada se uzburkalo more iako ge ne pamti. Baveći se ovim, rat i mir su samo mapa po kojom se krećemo, jer ratovi su svuda oko nas, a kada pronađemo mir, pronašli smo svoj svet. Nažalost, njega ne vidimo, kaže Tolstoj jer stalno vodimo ratove kojima se ne dolazi do mira, kako mnogi stručnjaci u istoriji misle, već samo dovodi do novog rata, po sistemu da nasilje rađa samo nasilje – naglasio je Liješević.

Prema dramatizacija Fedora Šilija i rediteljskom konceptu, scene će se pretapati jedna u drugu. Kada jedna počne, druga će se nastviti, tako da će biti istovremenih dešavanja, kao prizora koji se odigravaju u drugom i trećem planu.

Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište u Beogradu

– Ponovo danas bukti rat u Evropi, tako da je sudbina naroda da kroz istoriju iznova proživljava rat i mir”, zaključio je reditelj.

Glavnu ulogu, grofa Petra Kiriloviča Bezuhova tumači Hadži Nenad Maričić koji je priznao da ovu premijeru iščekuje sa najviše emocija.

Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište u Beogradu

– Svi smo privilegovani, i mi koji smo deo ove priče i koji ovo beležite a mi vam se ispovedamo. Narodno pozorište se definitivno vratilo sebi i to je ono što je najbitnije za nacionalni teatar koji publici daruje valike naslove.

U glavnoj ženskoj ulozi grofice Natalije Rostove, nastupa Bojana Stefanović. Ona je istakla da su proces, rad, probe, razmišljanje, promišljanje tokom ove predstave, vodile u ljubav i radost, i zato jedva čeka da to podele sa publikom.

U umetničkom timu su i scenograf Janja Valjarević, kostimograd Bojana Nikitović, kompozitor je Stefan Ćirić a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

„Rat i mir“ je prvi put postavljen na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pre 42 godine u režiji Petra Šarčevića a glavne junake su igrali – Bogdan Diklić u ulozi Pjera Bezuhova, Predrag Miki Manojlović kao knez Andrej Bolkonski a Natašu Rostovu je glumila Dragana Varagić.

Bonus video: Balkan Bordello, Atelje 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar