Vladimir Štiks i Vladimir Arsenijević Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Dragan Mujan/Nova.rs

Javno čitanje novog dramskog teksta „Urotnici“ autora Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića, biće održano u četvrtak, 15. decembra od 20.30 časova na Sceni Petar Kralj u Ateljeu 212.

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš?

U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

Foto: dokumentacija Arhipelaga, Marko Lukunic/Vecernji list/Pixsell

„Ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u `Urotnicima` govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost“, reči su autora.

Književnost, kako poručuju, ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre:

„Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra”, istakli su autori.

Dramski komad „Urotnici“ nastao je na temelju objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, koju je pokrenulo i vodi Udruženje Krokodil.

Izvođači su Katarina Žutić, Dejan Dedić, Marko Grabež, Vladimir Arsenijević, Igor Štiks i Boris Liješević.

Bonus video: Vladimir Arsenijević o Festivalu „Krokodil“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar