Foto:promo/arts and science festival

Manifestacija Art+science biće održana po šesti put od 23. septembra do 23. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su organizatori.

Na predstojećoj manifestaciji moći će da se vide radovi domaćih i stranih umetnika nastali pod mentorstvom ili u saradnji sa naučnicima, sa ciljem uspostavljanja novog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti.

U Muzeju nauke i tehnike, Galeriji Institutu Servantes i CPN Mikrogaleriji biće, u okviru ove manifestacije, izloženi radovi inspirisani veštačkom inteligencijom. Ovi radovi analiziraju veštačku inteligenciju i bave se odnosom ljudi i mašina, klimatskim promenama i fokusirani su na neka od gorućih planetarnih i društvenih problema.

Tako rad „Co(AI)xistence“ vizuelne umetnice iz Pariza Žistin Emar kreira iskustvo u kome ljudsko biće i robot pokušavaju da definišu nove modele koegzistencije u svetu.

Foto:promo/arts and science festival

Rad Anatomija Fatberga grupe autora bavi se zagađenjem Dunava, osvešćujući naš kompleksan odnos sa otpadom i njegovim posledicama po okolinu, dok delo „Skeens“ španske umetnice Elise Kveste predstavlja pokušaj da izađemo na kraj sa ogromnom količinom podataka koje algoritmi veštačke inteligencije generišu kao naš digitalni identitet.

Rad „Binema“ autora Marka Milića je pobednički projekat nacionalne Art+science AI Lab selekcije za 2021, je dugoročni projekat proučavanja savremenog plesa kao pojave u naučnom kontekstu, koji kombinuje umetnički, naučni i lični interes u istraživanju savremenosti i temporalnosti plesa.

Foto:promo/arts and science festival

„Umetnici, autorski multidisciplinarni timovi i brojni eksterni saradnici predstavljenih projekata nam omogućavaju alternativne, ali istinske poglede. Istinske, zato što su zasnovani na činjenicama, rezultatima i postojećem znanju, a alternativne zato što teže kritičkom promišljanju i doživljaju sveta iz nenametnute već otvorene i nezavisno kreirane perspektive. Želja nam je da inspirišemo posetioce i virtuelne pratioce na razmišljanje o supertehnologiji koja nas stalno prati, ali i koja je korak ispred u mnogo čemu“, reči su Dobrivoja Laleta Erića, selektora programa.

Publiku očekuje i prateći program koji čine edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce, masterklas predavanja za studente, performansi, vođene ture, razgovori i javne debate. Svi programi su besplatni i otvoreni za javnost, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, dodaje se u saopštenju organizatora.

Bonus video:

Nova super lista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar