Milena Minja Bogavac
Milena Minja Bogavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Rečenicom „zbog političkog stava Srbije prema ratu u Ukrajini gostovanje srpskog pozorišta nije moguće“ otkazano je gostovanje nezavisnog teatra Trinidad iz Novog Sada i njihove predstave „Udarna vest“ u pozorištu MDP u Pragu. Autori predstave su Minja Bogavac i Marko Grubić, a glumci su Mina Nikolić i Đorđe Živanović Grgur.

Milena Bogavac kaže za Nova.rs da je bitno da se kaže da „Udarna vest“ nije predstava institucionalnog pozorišta i nije predstava koja je podržana od javnih sredstava.

– Nismo dobili nikakav novac od ministarstva i grada, u pitanju je potpuno nezavisna produkcija i nezavisna trupa, jedino što nas spaja sa državom Srbijom je što smo svi građani Srbije – zaključuje Bogavac.

Milena Bogavac dodaje da je sve možda otišlo predaleko.

– Pomenula sam taj događaj u svojoj kolumni u „Danasu“, ali nisam očekivala ovako veliku reakciju medija i tako veliku reakciju mojih koleginica i kolega, telefon mi neprekidno zvoni. Pitam se da li smo zbog jednog izolovanog slučaja napravili nešto veću paniku nego što bi trebala da bude, i ako ovo možda jeste početak nekog novog razdoblja i da treba upozoriti ljude da se takve stvari događaju.

Marko Grubić, koautor predstave „Udarna vest“, koji je poznat i kao frontmen benda „Vroom“, kaže za „Novu“ da je odluka praškog pozorišta toliko apsurdna da bi svaki komentar zvučao banalno, počevši od činjenice da se ponašaju kao da su zvali Srbiju da igra predstavu, a ne Sunčicu, Grgura, Marka i Minju.

– No, još interesantnije i zabavnije je da ni jedna izuzetna reakcija publike na naše izvedbe, niti pohvalni tekstovi kritičara, niti činjenica da gostujemo u Pragu, nisu izazvali ni desetinu pažnje medija, koliko ova ružna i glupa odluka jednog pozorišta, što u potpunosti potvrđuje osnovnu tezu, kojom se naša predstava bavi: „Dobra vest je loša vest“.

Uz to, kako kaže Grubić, bilo je dovoljno da napiše jedan mali post na Facebooku, pa da odmah krenu sablažnjavanja, komentari, teorije.

– Post sam i objavio eksperimentalno: da potvrdim osnovnu ideju naše predstave (do sada sam cenzuru uvek samo ignorisao). Vest da nas je jedno pozorište zabranilo zbog odnosa Republike Srbije prema ratu u Ukrajini je istinita, ali nisam registrovao da je iko proverio tu istinitost pre nego što se dao u šerovanje i komentarisanje, a kamo li utvrdio širi kontekst. Ni sam ne znam je li ovo bila glupost jedne upravnice pozorišta ili neki stav ministarstva kulture Češke ili nesto treće. Nemam vremena da gubim na bistrenje tog pitanja. Sudeći po dosadašnjem bogatom nam iskustvu vezanom za cenzure, najverovatnije je da je ovo prvo. Dakle, nadamo se i radimo na tome da u Pragu odigramo „Udarnu vest“ već u maju  i radujemo se tome – objašnjava Grubić svoj stav o celom slučaju.

Marko Grubić Foto: Višnja Vračarić

Kako su se pomešali komad i stvarnost

Predstava „Udarna vest”, koja na kraju iz političkih razloga neće otići u Prag, bavi se fenomenologijom medija masovnih komunikacija u savremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno na medijski generisanu paranoju i neurozu čoveka danas.

Predstava „Udarna vest” Foto:preuzeto sa kaleidoskopkulture.com

Polazeći od pitanja zašto su udarne vesti uvek loše, predstava se razvija u dinamičnu, tragikomičnu inscenaciju studije o prirodi savremenih medija i njihovom uticaju na psihu pojedinca, kao i na društvene obrasce ponašanja. Očigledno je da su se u ovom slučaju stvarnost i pozorišni komad potpuno uskladili i pomešali.

Bonus video: Minja Bogavac ispašta državne grehe