Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Najiščekivaniji koncert na Exitu ove godine je svakako večerašnji kada će na Glavnu binu kročiti jedinstveni princ poezije i muzike Nik Kejv sa svojim Bad Seedsima!

Muzički kritičar Dragan Ambrozić istakao je njegovu veličinu rekavši da je „definicija umetničkog u rock’n’rollu već 40 godina“, a da su „njegova pesnička dostignuća nešto što je najznačajnije u rok muzici u 21. veku“. Muzička kritičarka Zorica Kojić definisala ga je kao „pravo božanstvo rock’n’rolla“.

Posle gotovo 50 godina karijere, započete još davne 1973. osnivanjem benda The Boys Next Door, Nik Kejv važi za otelotvorenje rock’n’rolla, osobu koja je duboko uticala na istoriju popularne kulture. Muzički obrazovan i talentovan, Nik je oduvek želeo da se bavi rokom zato što je, kako kaže, revolucionaran i ima moć da promeni ljude.

Želim da pišem pesme koje imaju istu vrstu tuge kao kad uhvatite nečiji mali prst i slomite ga na tri mesta… – govorio je Kejv, a baš takvu muziku je oduvek i stvarao…

Nik Kejv Foto: EPA/SUSANNA SAEZ

Nikolas Edvard Kejv rođen je u Australiji 22. septembra 1957. godine, kao dete Daun i Kolina Kejva. Ima dva brata, Tima i Pitera i sestru Džuli. Kao dete preselio se sa porodicom u mesto Vangarati u ruralnoj Viktoriji. Otac Kolin po zanimanju je bio učitelj, zaljubljen u književnost, a njegova majka bila je bibliotekarka. Još kao dete je pevao u crkvenom horu. Roditelji ga 1970. šalju u internat u Melburn zbog lošeg ponašanja u školi i čestih tuča u koje je upadao.

Kada je imao 19 godina, saznao je za smrt svoga oca, a vest mu je saopštila majka, koja je u tom trenutku plaćala kauciju da bi Nik izašao iz zatvora. Kejv je o tom događaju kasnije govorio da je u njegovoj glavi složio sve reči u celine, koje su se se kasnije prenosile i na tekstove koje je pisao.

– Kada pogledam unazad, vidim da se ceo moj umetnički život vrti oko pokušaja da artikulišem gotovo opipljivu bol nastalu kad je on otišao. U mom svetu je stvorena ogromna rupa koju sam mogao da ispunim jedino umetnošću. To je dar koji mi je dao otac, kao da je znao da mora da me pripremi za svoj odlazak. Počeo sam da pišem i imao sam osećaj da mi to pruža direktni kontakt s maštom, nadahnućem, na kraju i s Bogom – objasnio je jednom.

Za muziku se zainteresovao još kao osnovac, da bi, nešto kasnije, zbog nje i napustio studije slikarstva.

Nik Kejv Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

– U školi su me devojke gledale s gađenjem, no čim bih se popeo na pozornicu, odjednom bih im postao zanimljiv – objasnio je.

Na času umetnosti Kejv je upoznao još jednog neprilagođenog buntovnika, gitaristu Mika Harvija, i s njim osnovao grupu „The Boys Next Door“. Naziv benda, u prevodu „Momci iz susedstva“, bio je ironičan jer su pesmama poput „Masturbation Generation“ prvenstveno hteli da šokiraju publiku ugledajući se na američke pank grupe The Stooges i The New York Dolls. Nastupali su po malim klubovima, ali kako su na njihovim koncertima često izbijale tuče – u kojima su učestvovali i članovi benda – mnogo vlasnika klubova nije htelo da ih zaposli, piše „Glorija„.

U to vreme, počeo je da konzumira heroin, a bio je u vezi sa pevačicom Anitom Lejn, s kojom je radio na pesmi „Death Is Not The End“, kao i na „From Her To Eternity“. Sam Kejv često ju je nazivao svojom muzom. Sredinom osamdesetih su se razišli.

Nik Kejv, Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

U vreme The Boys Next Door sve dublje upada u heroinsku zavisnost.

– Svi mi čujemo glasove u glavi, samo što su moji bili izuzetno bučni. Mogao sam ih utišati jedino heroinom – priznao je Nik svojevremeno.

Bend 1980. godine menja ime u „The Birthday party“ i Kejv s njim odlazi u London, a kasnije u Berlin.

Proslavili su se agresivnim nastupima i performansima o kojima su kritičari pisali da ni Alfred Hičkok nije toliko strašan kao Kejv i njegovo pevanje: „Kejv ne peva, on izvlači glas iz najtamnijih dubina u čoveku.“

On je kasnije o tome govorio:

– Mi nismo želeli da šokiramo ljude. Mi smo želeli da izađemo, da zaista zlostavljamo ljude, da ih napadamo i povredimo. I mislim da se naš integritet i sastoji u tome, čim smo došli do tačke gde ljudi sami dolaze da im se sve to desi!

Bend se usled razmirica raspao 1983. godine, i oformljen je novi pod nazivom „Nick Cave and The Bad Seeds“ u Berlinu. U to vreme im se priključuje i gitarista Bliksa Bargeld. Bliksa je pevao uz Kejva u pesmi „The Weeping Song“, a upoznali su se za šankom berlinskog bara, gde su se, kako su tvrdili, prepoznali.

Bend se okreće malo „mekšoj“ lirici, pa i pesme postaju manje agresivne i eksplicitne. Posle dvadeset godina, Bliksa napušta bend iz nepoznatih razloga, a Nik u jednom intervjuu priznaje da mu nedostaje, ne samo njegovo prisustvo, već i njegov doprinos.

Godine 1987. godine, Vim Venders, slavni režiser kultnog filma „Nebo nad Berlinom“, odlučuje da stavi dve pesme Kejvovog benda u film, kao i nastup sa koncerta u Berlinu.

Na promociji svog albuma u Sao Paulu 1989. upoznao je zanosnu novinarku Vivijan Karneiro, te je odlučio da ostane neko vreme s njom. Uskoro su se i venčali, a 1991. rodio im se sin Luk – samo deset dana nakon što je Nik iz kratkotrajne veze s australijskom manekenkom Bo Lazenbi dobio sina Džetroa – kojeg je video tek kad je dečaku bilo šest godina.

– Nije tada uzimao heroin, no to ne znači da nismo pili i radili razne druge gluposti. Gledajući unazad, nije mu bilo lako. Nije znao portugalski pa nije mogao u potpunosti da se uklopi u društvo. Verovatno se zato pri kraju našeg braka vratio drogi – kazala je Vivijan Karneiro, koja je s Kejvom ostala šest godina.

Dok mu se zbog narkotika raspadao privatni život, Nik je pripremao „Murder Ballads“ (Balade o ubistvima), njegov komercijalno najuspešniji album dotad, ponajviše zahvaljujući pesmi „Where the Wild Roses Grow“ koju je otpevao s australijskom pop princezom Kajli Minog. Govorkalo se da su njih dvoje i u ljubavnoj vezi, no oboje su to demantovali.

Kejv je zaista bio zaljubljen, ali ne u Kajli, nego u britansku kantautorku Pi Džej Harvi, s kojom je snimio numeru „Henry Lee“. Njihov prvi poljubac bio je na snimanju video-spota za tu pesmu, no strasti su se brzo uzburkale i iza kamere. Pevačica ga je ostavila posle samo tri meseca i slomila mu srce, a on je nesrećnu ljubav pretočio u emocijama nabijeni album „The Boatman’s Call“.

Uskoro upoznaje i svoju sadašnju suprugu, britansku manekenku Suzi Bik, sa kojom dobija blizance. Tada, nakon gotovo 20 godina zavisnosti od heroina i alkohola, konačno odlazi na rehabilitaciju, posle koje objavljuje album „No More Shall We Part“.

Posle velike turneje 2005. godine, Kejv samostalno počinje da komponuje muziku, a zvuk, prema stavu kritičara, postaje siroviji. Sa delom benda snima nove materijale i pojavljuju se u novoj postavi kao Grinderman. Istoimeni album izašao je 2007. godine, a publika ga ocenjuje kao najsličniji Kejvovim počecima u bendu „The Birthday Party“.

Velika tragedija desila se 2015. godine, kada je Kejvov sin Artur (15) skočio sa litice, a u krvi mu je bio pronađen LSD.

Samo nekoliko meseci nakon nesreće odlučuje da najteže momente svog života proživi kroz umetnost, te nagovara reditelja Endrua Dominika da snime dokumenterni film „One More Time With Feeling“ koji je, prema oceni mnogih, jedan od najdirljivijih i najviše hvaljenih dokumentraca poslednjih godina.

Nik Kejv, Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Osim ogromnog muzičkog opusa, Kejv je tokom svoje karijere pisao i scenario, producirao, glumio i izdao sanudtrek za film „Ponuda“, sarađivao na scenariju za film „Ghosts… Of The Civil Dead“, a napisao je knjige „I magarac ugleda anđela“ i „Smrt Zeke Munroa“, te zbirku poezije „King Ink“. Poslednjh godina, njegova pesma „Red right hand“ postala je zaštitni znak serije „Peaky Blinders“.

Sedamnaesti album „Ghosteen“, stvorio je potrebu za ponovnom turnejom ovog neumornog umetnika, a proglašen je i za najmoćniji album benda u dosadašnjem radu. Kako je opisano na zvaničnom sajtu, album govori o „beskrajnom davanju, kompleksnoj meditaciji o smrti i kolektivnoj tuzi“.

U julu 2021. godine je priredio posebno onlajn iskustvo – koncert „Idiot Prayer“. Govoreći o njemu, tada je rekao:

– Svet je pao u jezivu, samoreflektujuću tišinu. Upravo unutar te tišine počeo sam da razmišljam ne samo o audio-snimanju pesama, već i o video-snimanju, a „Idiot Prayer“ je molitva u praznini.

Foto: Promo

Kejv je napisao svoje nove memoare pod nazivom „Faith, Hope And Carnage“ (Vera, nada i pokolj). Memoari obuhvataju više od 40 sati razgovora između legendarnog australijskog umetnika i novinara Observera, Seana O’Hagana, a u fokusu je period posle smrti Kejvovog sina Artura 2015. godine, njegov pogled na svet i lični život kroz šest godina nakon te tragedije. U sinopsisu memoara navodi se da je u pitanju promišljena knjiga o Kejvovom unutrašnjem životu, meditacija o velikim idejama, uključujući teme kao što su vera, umetnost, muzika, tuga i još mnogo toga.

Komentarišući nove memoare Nik je izjavio:

– Ovo je prvi intervju koji sam dao godinama unazad. Traje više od 40 sati. Mislim da bi to trebalo da je dovoljno dugo. Bilo mi je malo čudno, ali iskreno bilo je zadovoljstvo razgovarati sa Seanom i zajedno s njim prolaziti kroz ova neizvesna vremena.

Nick Cave & The Bad Seeds objavili su i dugo očekivani album „B-Sides & Rarities Part II“. Ovo dvostruko izdanje donosi 27 B-strana singlova i retkih pesama iz razdoblja od 2006. do 2020. Kompilaciju su napravili Nick Cave i Warren Ellis, a izlazi 16 godina nakon veoma hvaljene prve „B-Sides & Rarities“ kolekcije.

Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

– Uvek mi se sviđao prvi „B-Sides & Rarities“ više nego bilo koji drugi album. To je jedino što sam voleo da slušam. Čini se opušteniji, čak i pomalo besmislen, ali sa lepim pesmama. Postoji nešto u ’malenosti’ pojedinih pesama što je bliže njihovom izvornom duhu. Drugi deo ove kompilacije je nastavak čudne i prelepe kolekcije izgubljenih pesama Bad Seedsa – izjavio je Cave o novom albumu.

Nažalost privatnim tragedijama nikad kraja. Kejv je nedavno izgubio i drugog sina. Džetro Lezenbi preminuo je u 30. godini. Godinama je bio zavisnik od narkotika, bio je iza rešetaka zbog napada na majku, a dva dana pre smrti je pušten iz zatvora uz kauciju.

– Uz veliku tugu, mogu da potvrdim da je moj sin Džetro preminuo. U ovom trenutku porodica bi cenila privatnost – rekao je Nik Kejv koji sada ima još dva sina Luka 30 i Erla 21.

Nik Kejv, Nick Cave
Nik Kejv Foto: GOSHA RUBCHINSKIY/Exit Promo

Nastupi u Srbiji

Nik Kejv je u Beogradu nastupao 1990. godine u SKC, a nakon 18 godina vratio se u beogradsku Arenu gde je 2017. godine napravio koncert za pamćenje. Petrovaradinska tvrđava ugostila je Nika Kejva dva puta. Prvi put 2011. sa Grindermanom, a 2013. sa Bad Seedsima i oba puta, kroz moćne i glasne svirke, pokazao je svu neraskidivost veza koju ima s fanovima sa ovih prostora. Večeras organizatori najavljuju ponovno pisanje istorije…

Bonus video: Prvi deo ceremonije otvaranja Exita pušteno simbolično 22 goluba mira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar