Kristofer Aleksander Foto: Wikipedia/Michaelmehaffy

Arhitekta Kristofer Aleksander, koji je preminuo juče u 85. godini, video je zgrade i gradove kao žive okvire za ljudska bića.

Kroz projektovanje, gradnju, podučavanje i pisanje, nastojao je „da obezbedi potpunu radnu alternativu našim sadašnjim idejama o arhitekturi, izgradnji i planiranju“, piše u nekrologu u “Gardijanu” Hauard Dejvis za ovog velikog arhitektu.

Kao i mnogi kritičari posleratne obnove, video je mnogo toga što je destruktivno za zajednicu i nesposobno da uzdigne ljudski duh, i krenuo je u sistematski pristup pravljenju zgrada u kojima bi se ljudi osećali kao kod kuće. Želeo je da identifikuje red koji se krije iza lepote i smisla u izgrađenom svetu, a zatim da nauči, kao arhitekta i graditelj, kako da ga napravi.

Projekat stanovanja u industrijskoj četvrti Lime, glavnog grada Perua, 1969. počeo je tako što je njegov tim živeo pet nedelja sa različitim porodicama na licu mesta, posmatrajući detalje svakodnevnog života, kako bi razvio ono što je nazvao „jezikom šablona“ od 67 principa. koji su činili osnovu za dizajn.

U stambenom projektu u Meksiku 1975-76. izgrađenom od blokova zemljano-cementnih ojačanih čelikom i krovnih svodova od lakog betona, porodice su postavile svoje kuće na tom mestu i učestvovale u njihovoj izgradnji, razvijajući detalje kako su radovi odmicali. Ova direktna i detaljna uključenost i arhitekte i klijenta je poslužila da se promoviše tačniji rezultat.

Njegov pristup je poslužio kao osnova za arhitektonski bestseler, “A Pattern Language” (1977). Svaki od 253 „šablona“, sa sopstvenim brojem, opisuje koristan odnos između delova okruženja i sastoji se od naslova – kao što je javna prostorija na otvorenom, južna strana na otvorenom ili prozori koji gledaju na život – tekst objašnjenja, dijagrami i fotografije. Obrasci su međusobno povezani u mrežnu strukturu, što je knjizi dalo privlačnost za programere softvera među opštom čitalačkom publikom.

Usledili su sve veći projekti – pijaca i sklonište za beskućnike u San Hozeu, Kalifornija (1990), Centar za posetioce West Dean u Zapadnom Saseksu (1994-96), stambena zgrada u Tokiju (1988), serija kuća u Kaliforniji i državi Vašington i mnoge druge.

U njima je Kris pokušao da napravi zgrade koje su žive i u miru sa sobom, što je nazvao „kvalitetom bez imena”, kako je opisao u svojoj knjizi “Bezvremeni način gradnje” (1979).

Razvio je detaljna razumevanja mesta, aktivnosti i oblika u različitim razmerama i u međusobnoj povezanosti, a njegovi projekti su uvek uključivali građevinske inovacije, u rasponu od zidova napravljenih od međusobno povezanih blokova zemlja-cement postavljenih bez maltera, do zidova napravljenih od lokalnog kremena. zajedno sa betonom i ciglom, do digitalnih tehnika koje su pomogle u projektovanju velikih zgrada sa drvenim okvirom u Japanu.

Mnogi Krisovi izvori potiču iz tradicionalnih i narodnih zgrada, što je navelo neke ljude da ga vide kao staromodnog ili nostalgičnog. Ali za njega te zgrade nisu trebalo da se kopiraju, već da se iskoriste da iznesu na videlo principe reda za koje je smatrao da nedostaju u savremenoj arhitekturi. Njegova reakcija nije bila protiv stila, već je to priznanje strukturi prelepih zgrada i mesta koja se ponavljaju.

Možda njegov najznačajniji projekat bila je srednja škola Ajšin, izvan Tokija, projektovana i izgrađena početkom 1980-ih. Višemesečni proces angažovanja sa nastavnicima, osobljem i učenicima škole rezultirao je jezikom specifičnim za projekat koji se bavio sa nekoliko desetina karakteristika škole koje su klijenti videli kao najvažnije.

Rođen je kao Volfgang Kristijan Johan Aleksander u Beču, Kris je bio sin Lili (rođene Dojč) i Ferdinanda Aleksandra, obojice klasičnih arheologa. 1938. nacistička Nemačka je anektirala Austriju, a porodica se preselila u Britaniju.

Krisov otac mu je rekao da ako želi da studira arhitekturu, prvo mora da prouči nešto intelektualno rigoroznije. Tako je diplomirao matematiku i arhitekturu na Triniti koledžu u Kembridžu, a 1958. otišao je na Univerzitet Harvard, gde je dobio prvi doktorat iz arhitekture koji je tamo dodeljen. Godine 1963. postavljen je na arhitektonski fakultet na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, i tamo je ostao do povratka u Britaniju početkom novog veka.

Godine 1980. oženio se Pamelom Patrik i imali su dve ćerke, Lili i Sofiju. Brak je okončan razvodom 2007. godine, a sledeće godine se oženio sa Megi Mur.

Bonus video – Luna park: Kondicione pripreme za „Dan posle“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar