Zlatan Vidović Foto:Cebef/Predrag Mitić

Srpska premijera filma "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović, koji je publika prvi put imala prilike da vidi na američkom Slamdensu, gde je osvojio dve nagrade, održana je sinoć u Mts dvorani u okviru 51. Festa.

Uoči projekcije publici se obratio reditelj Darko Bajić, profesor i mentor Nine Ognjanović kojoj je ovo diplomski film, rekavši da je „Ovuda će proći put“ film o svima nama koji želimo da osvajamo slobodu:

– Ali, nažalost često se nađemo, kružeći, na početku puta. Ovo je hrabar, nežan, lep film koji će vas voziti jednom finom šarganskom osmicom koju ćete osećati u stomaku – izjavio je Bajić, prisetivši se i trenutka od pre nekoliko godina kada je svoje studente, tada 3. i 4. godine FDU, nazvao generacijom tajfuna.

– Sve to sada se obistinjuje. Klimatska atmosfera srpske kinematografije se menja, uzdrmala se. Dok su Ninine kolege Siniša Cvetić („Usekovanje“) i Luka Mihailović („Indigo kristal“), „razarači“, Nina je svoj tajfun smestila negde u sebe i pokušava da ga da vama – poručio je Darko Bajić.

Zlatan Vidović Foto:Cebef/Predrag Mitić

U ovoj univerzalnoj priči o potrebi za promenom igraju Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković, Eva Ras, Vladimir Maksimovič, Pavle Čemerkić…

– Srećna sam što su smatrali da treba da budu ovde i da ovaj važan trenutak podele sa nama. Jedva čekam da čujem utiske i, naročito, kritike. One me motivišu da napredujem. Nadam se da će biti strogi prema meni – rekla je Jana Bjelica, dok je Zlatan Vidović istakao je da je ovo drugačiji film koji će tek imati svoju budućnost: 

– Lepo je biti među ljudima čije vreme tek dolazi – poručio je Vidović.

Foto:Cebef/Predrag Mitić

Premijeri su prisustvovale brojne ličnosti iz sveta umetnosti, od studenata i kolega, poput Mione Marković i Marka Pavlovića, do iskusne Branke Katić, koja je istakla da je „omladina budućnost našeg filma“, a glumicu večeras od 19.30 sati očekuje premijera ostvarenja „Praznik rada“ Pjera Žalice, što je „tek drugi film Katićeve na ovom festivalu“.

– Volim FEST. Svima koji nemaju naviku da ga posećuju, poručla bih: Dok ne izgrade tu naviku, uskratiće sebe za dobre filmove“.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ u Glavnom je takmičarskom programu, a nakon sinoćne premijere publika će biti u prilci da ga vidi ponovo danas u podne u Sali 1 Mts dvorane i u 22 časa u Dvorani Kulturnog centra.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar